ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Зеленська радить читати білий список інформаційних ресурсів

Дружина Президента України Олена Зеленська рекомендує українцям використовувати перевірені джерела інформації, зокрема білий список інформаційних ресурсів.

Поради щодо здорового медіаспоживання, створені в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я “Ти як?”, Олена Зеленська оприлюднила у своєму телеграм-каналі.

Вона розповідає, як фільтрувати новини та не дати їм множити стреси. За її словами, в умовах війни від достовірності інформації залежать життя.

Зеленська зазначила, що це мають бути перевірені джерела інформації. 

“Ідеться про те, як контролювати підписки в соцмережах, де знайти білий список інформаційних ресурсів і чому, наприклад, швидкість новини не дорівнює якості – бо видання з репутацією завжди витрачають час на перевірку достовірності”, – зазначає перша леді.

Також вона звертає увагу, що новини мають вплив на емоційний стан. “Медіа можуть спричиняти тілесні стресові реакції, виснажувати. Бо нас травмують не лише події, а й повідомлення про них. Особливо обережно треба ставитися до новин про трагедії, якщо ви або ваші рідні маєте подібний травматичний досвід. Бо перегляд може стати тригером – ніби гачком підчепити й втягти вас у небажані переживання”, – зазначає Зеленська.

Крім того, вона звернула увагу на необхідність захисту від медіатравми. Зокрема, навела приклади самодопомоги: про глибоке дихання, що заспокоює, про масажування пальців тощо. 

“Автори особливо радять не піддаватися хибному почуттю провини через перегляд контенту. І загальна рекомендація: ваш час за вашими правилами – запорука вашого ментального здоровʼя. Бо саме від вас залежить, що споживати з новин”, – написала Олена Зеленська.

Також вона нагадала, що необхідно спускатися в укриття на час тривоги. Дбати про сон, відпочинок і їжу щодня. 

Нагадаємо, ІМІ багато років моніторить медіа на дотримання професійних стандартів та веде так званий білий список – список найякісніших і найвідповідальніших українських онлайн-медіа.

За даними останнього моніторингу онлайн-медіа, проведеного в серпні-вересні 2023 року, до списку ввійшли: Суспільне, Громадське, “Ліга”, “Українська правда”, Укрінформ, ZN.ua, “Бабель”, НВ та “Еспресо”.

Інфографіка ІМІ

Liked the article?
Help us be even more cool!