ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Затримана з Протасевичем росіянка Сапега попросила у Лукашенка про помилування

27.06.2022, 12:50

Росіянка Софія Сапега, яку заарештували минулого року разом з білоруським опозиційним блогером Романом Протасевичем і засудили у Білорусі до шести років колонії, попросила самопроголошеного президента РБ Олександра Лукашенка про помилування. Про це повідомляє російська служба ВВС

Сапега 22 червня передала клопотання про помилування до адміністрації колонії ІЧ-4 у Гомелі, куди її перевели із СІЗО три тижні тому, розповів адвокат сім'ї засудженої Антон Гашинський.

У зверненні 24-річна ув'язнена просить Лукашенка звільнити її від відбування шестирічного терміну або замінити його більш м'яким покаранням. “Я лише хочу бути поряд зі своєю родиною... Я хочу вільно дихати…”, - йдеться у клопотанні.

6 травня суд у Білорусі засудив Сапегу до шести років колонії за звинуваченням “у порушенні соціальної ворожнечі та незаконному збиранні відомостей про приватне життя чиновників”.

Вона також має виплатити 175 тисяч білоруських рублів компенсації моральної шкоди сотням людей, які, на думку суду, постраждали від її роботи у телеграм-каналі “Чорна книга Білорусі”. Там публікувалися особисті дані білоруських силовиків, чиновників, суддів та журналістів державних ЗМІ. Наразі канал заблокований, пише ВВС.

Оскаржувати вирок Сапега не стала, 17 травня він набув чинності. У проханні про помилування вона повідомляє, що визнала провину і виконала всі умови досудової угоди зі слідством: “надавала повні, послідовні, правдиві зізнання” і “сприяла слідству у розкритті низки злочинів, скоєних іншими особами”.

Сапега пише Лукашенку, що на скоєння злочинів її спонукали “молодість і дурість”, а також нестійкий психічний та фізичний стан. Вона пояснює, що “потрапила під вплив деструктивно налаштованої групи людей”, а перебуваючи за ґратами “повністю усвідомила протиправність і незаконність” своїх дій і “щиро кається” в них.

Вона просить самопроголошеного президента Білорусі виявити поблажливість і повірити в її виправлення, дати їй шанс “на те, щоб бути корисною суспільству, і бути поряд зі своєю мамою та татом”.

Раніше адвокат Гашинський сказав ВВС, що для помилування необхідно погасити всю зазначену у вироці суму. Сапега пише у проханні, що “на сьогодні” ні в неї, ні в її батьків немає грошей, щоб погасити весь борг. Але вона “не складає з себе обов'язку” виплатити борг потерпілим.

До клопотання додано прохання про особисті поруки. Хто саме поручився за Сапегу, захист не розкриває.

Клопотання засудженої адміністрація колонії має направити до Комісії з помилування. У разі його відхилення вона зможе повторно просити про помилування за півроку.

Як повідомляв ІМІ, 6 травня 2022 року судова колегія Гродненського облсуду (Білорусь) засудила до шести років колонії загального режиму росіянку Софію Сапегу, заарештовану минулого року разом з білоруським опозиційним блогером Романом Протасевичем після примусової посадки літака Ryanair у Мінську.

Раніше Софія Сапега вже просила Лукашенка про помилування.

Білоруського опозиційного журналіста Романа Протасевича затримали 23 травня 2021 року. Він був пасажиром літака рейсу Афіни – Вільнюс, який сів у Мінську через повідомлення про бомбу на борту. Після огляду білоруські поліцейські заарештували Протасевича. Ryanair отримав вказівки від білоруських авіадиспетчерів посадити літак у Мінську. За дорученням Лукашенка для ескорту літака в небо підняли військовий винищувач МіГ-29. Низка білоруських правозахисних організацій визнала Протасевича та Сапегу політв’язнями. ЄС та США засудили затримання Романа Протасевича.

25 червня стало відомо, що Протасевича та Сапегу перевели під домашній арешт. Слідчий комітет Білорусі заявив, що вони уклали угоду зі слідством.

Liked the article?
Help us be even more cool!