ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Затримана в Білорусі росіянка Сапега написала Лукашенку прохання про помилування

21.12.2021, 12:51
Фото – Новая газета
Фото – Новая газета

Росіянка Софія Сапега, затримана в травні в аеропорту Мінська разом з опозиційним журналістом Романом Протасевичем, написала прохання про помилування на ім'я самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка.

Про це в ефірі радіостанції “Ехо Москви” повідомив її вітчим Сергій Дудич.

За словами Дудича, якесь рішення може бути ухвалене лише після суду. 

Напередодні справу Сапеги передали до прокуратури для скерування до суду.

У Білорусії Сапегу звинувачують за сімома статтями кримінального кодексу, зокрема в розпалюванні ворожнечі та погрозах на адресу співробітників правоохоронних органів.

Сапега з 20 жовтня перебуває під домашнім арештом, вона уклала досудову угоду зі слідством, їй загрожує мінімальний термін – шість років в'язниці.

Як повідомляв ІМІ, білоруського опозиційного журналіста Романа Протасевича затримали 23 травня. Він був пасажиром літака рейсу Афіни – Вільнюс, який сів у Мінську через повідомлення про бомбу на борту. Після огляду білоруські поліцейські заарештували Протасевича. Ryanair отримав вказівки від білоруських авіадиспетчерів посадити літак у Мінську. За дорученням Лукашенка для ескорту літака в небо підняли військовий винищувач МіГ-29.

Разом із Протасевичем силовики затримали його дівчину Софію Сапегу.

Низка білоруських правозахисних організацій визнала Протасевича та Сапегу політв’язнями. ЄС та США засудили затримання Романа Протасевича.

25 червня стало відомо, що Протасевича та Сапегу перевели під домашній арешт. Слідчий комітет Білорусі заявив, що вони уклали угоду зі слідством.

Liked the article?
Help us be even more cool!