ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Застосування сили до журналістки Таїсії Кутузової не мало підстав – юрист ІМІ

09.10.2020, 12:05
Фото – AP / M.Ugarte
Фото – AP / M.Ugarte

Застосування сили з боку поліції до журналістки-фрилансерки KyivPost, документалістки Таїсії Кутузової має ознаки низки кримінальних правопорушень і було вчинене без належних правових підстав. 

Так юрист Інституту масової інформації Алі Сафаров прокоментував напад на журналістку, що стався 6 жовтня в селі Гатне Київської області.

“Основне питання – на підставі якої норми закону поліція застосувала силу проти журналістки? Адже такі дії перешкоджали веденню законної журналістської діяльності, супроводжувалися застосуванням насильства щодо журналіста, в процесі чого завдано шкоди майну журналіста”, – сказав юрист.

За словами Сафарова, такі дії мають ознаки кримінальних правопорушень, передбачених статтями 171, 345-1, 347-1 Кримінального кодексу України. 

“Сподіваюся, що проведене службове розслідування щодо цього інциденту, а також досудове розслідування за поданою журналісткою заявою дасть відповідь на це питання”, – сказав він.

Крім того, юрист нагадав, що закон про Національну поліцію чітко визначає випадки, у яких поліція може застосувати силу. 

“І це точно не ведення правомірної журналістської діяльності. Також нагадаю, що, відповідно до статті 34 Конституції України, кожний громадянин (зокрема, не журналіст) має право вільно збирати, зберігати, використовувати й поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб – на свій вибір. Обмеження цього права може бути визначено виключно законом та виключно в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров'я населення, для захисту репутації або прав інших людей, для запобігання розголошенню інформації, одержаної конфіденційно, або для підтримання авторитету і неупередженості правосуддя”, – зазначив юрист. 

Також він зазначив, що додатково частина статті 25 Закону України “Про інформацію” визначає, що під час виконання професійних обов'язків журналіст має право робити письмові, аудіо- та відеозаписи із застосуванням необхідних технічних засобів, за винятком випадків, передбачених законом.

Як повідомляв ІМІ, 6 жовтня в селі Гатне (Київська область) 6 жовтня поліцейські застосували силу до журналістки-фрилансерки KyivPost, документалістки Таїсії Кутузової. 

14 серпня в селі Гатне охоронці сільської ради не пустили журналістку-фрилансерку Таїсію Кутузову до сільради.

1 червня в Гатному охоронці сільської ради фізично обмежували журналістці-фрилансерці Таїсії Кутузовій доступ до приміщення сільради, аргументувавши недопуск “карантином”.

Liked the article?
Help us be even more cool!