ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Закон України "Про доступ до публічної інформації" увійшов до десятки найкращих у світі

25.05.2012, 01:00
Закон України "Про доступ до публічної інформації" увійшов до десятки найкращих у світі в рейтингу, складеному іспанською і канадською громадськими організаціями. Про це повідомив в інтерв'ю Українському інституту розвитку медіа (UMDI) керівник Головного управління забезпечення доступу до публічної інформації Адміністрації Президента України Денис Іванеско.

"Український Закон "Про доступ до публічної інформації" увійшов до десятки найкращих законів у світі, які розроблені і працюють у 86-ти країнах світу, у тому числі - в більшості країн Європи. Я мало знаю рейтингів, де б Україна входила в першу десятку. І цей факт може стати не лише предметом гордості, а й закласти основи лідерства в наданні доступу до публічної інформації", - зазначив він.

Іванеско вважає, що незалежні експерти досить високо оцінили український закон завдяки низці його новацій і переваг. Зокрема, він узаконює спілкування держави і громадянина за допомогою електронної пошти.

"Раніше держава е-майл не визнавала. Закон про доступ - перший, за яким громадянин не повинен ставити свій "мокрий підпис" на проханні, не повинен доводити, що він має прописку, паспорт або військовий квиток. Усі формальності максимально спрощені - досить імені і зворотної адреси", - підкреслив чиновник.

За його словами, закон, що діє в Україні вже рік, прогресивніший за американський 1966 року. У США він поширюється лише на федеральні органи влади - для президента є свій профільний закон про президентські записи, як і в конгресу. А український закон поширюється на всі гілки влади - на президента, уряд, Верховну Раду, суди, державні компанії, а також на компанії, які є монополістами на ринку, чого теж немає в американському законі.

Сфера застосування закону в Україні набагато ширша, ніж у США. Крім того, українські чиновники надають відповіді громадянам вчетверо швидше, ніж у США. "У них базовий термін відповіді - 20 днів, у нас - 5 днів. На 20 днів ми можемо тільки попросити відстрочення, якщо запит містить вимогу надати великий обсяг інформації. Але таке відстрочення ми просили украй рідко - не більше одного разу на місяць", - сказав Іванеско.

Укрінформ

 
Liked the article?
Help us be even more cool!