ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Закон про дезінформацію має обмежувальний характер та “охолоджувальний ефект” – експертне дослідження

25.02.2020, 16:12
Фото: фейсбук Internews Ukraine
Фото: фейсбук Internews Ukraine

Законодавча ініціатива про дезінформацію має обмежувальний характер та серйозний “охолоджувальний ефект” у контексті її впливу на свободу отримання, поширення та оброблення інформації.

Про це свідчать результати дослідження громадської організації “Інтерньюз-Україна”, повідомляє Укрінформ.

За словами Мороза, до участі в дослідженні було запрошено медіаюристів та представників технічної спільноти.

“Гучні дискусії з критикою законодавства нерідко базуються на емоціях. Наш Індекс регулювання онлайн-простору є аналітичним дослідженням недоліків та переваг законопроєктів, що стосується інтернету. Ми запросили найкращих медіаюристів та представників технічної спільноти стати експертами в дослідженні. Але також сподіваємося, законодавці будуть звірятися з результатами дослідження під час написання нових законопроєктів, аби не допускати грубих помилок”, – сказав керівник програм нових медіа “Інтерньюз-Україна” Віталій Мороз.

Він уточнив, що групі юристів було запропоновано оцінити два законопроєкти за опитувальником, який містив чотири категорії запитань, що стосувалися впливу законодавчих ініціатив на права та свободи, захисту легітимного інтересу, якості надання послуг та юридичної техніки.

За словами Мороза, законодавча ініціатива про дезінформацію отримала досить серйозну негативну оцінку щодо прогнозованого впливу на права та свободи. Так, експерти приділили велику увагу непропорційності накладених санкцій, зокрема штрафів за поширення дезінформації. Експертні оцінки прогнозованого впливу законопроєкту на якість медійних послуг також були здебільшого негативними.

“Це ще не є законопроєкт, це є ініціатива з боку міністерства, але загальна оцінка, вона є негативною – це мінус 0,94 бала (за шкалою від –5 до +5. – Ред.), що говорить про значний скепсис професіональної спільноти…” – сказав Мороз.

Він зазначив, що загальна оцінка, яку отримали щодо законопроєкту про медіа, була більш позитивною. Законопроєкт отримав +0,35 бала за зведеним показником. За словами Мороза, дослідження показало, що законопроєкт має велике поле для вдосконалень, але загалом його норми мають сенс.

Під час дослідження експерти звертали увагу на перешкоди для поширення інформації, адже законопроєкт встановлює певні вимоги до іноземних інформаційних суб’єктів за відсутності механізмів державного впливу на них. Це створює загрозу того, що українські провайдери можуть почати блокування іноземних інтернет-ресурсів, щоб уникнути можливості притягнення до відповідальності. Медіаюристи, які оцінюють ініціативу позитивно, наголошують на гармонізації із законодавством Євросоюзу, бо проєкт універсалізує визначення та наближає їх до законодавства ЄС.

Проєкт “Індекс регулювання інтернету як інструмент адвокації для України” є компонентом “Медійної програми в Україні, спрямованої на розвиток медійного сектору, зміцнення медійних інституцій, а також поліпшення практики цифрової безпеки серед журналістів та медійних організацій”, що реалізується ГО “Інтерньюз-Україна” та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) через американську неурядову організацію “Інтерньюз”.

Liked the article?
Help us be even more cool!