ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Захист Ткача оскаржив у суді закриття справи щодо Портнова

07.10.2020, 10:24
Фото – radiosvoboda.org
Фото – radiosvoboda.org

Захист журналіста програми “Схеми” Михайла Ткача оскаржив у суді закриття Національною поліцією кримінального провадження щодо Андрія Портнова, який раніше публічно погрожував редакції програми та оприлюднив детальні персональні дані водіїв “Схем”, повідомляє Радіо Свобода

Печерський районний суд Києва призначив розгляд скарги на 7 жовтня на 14:30, головуватиме суддя В'ячеслав Підпалий.

Адвокатка журналіста Віра Крат вбачає в закритті справи порушення прав журналістів на захист.

“Ми вважаємо, що дії досудового розслідування неправомірні. Журналіста “Схем” Михайла Ткача не було допитано як потерпілого і до сьогодні, тобто майже через рік після відкриття провадження. А також не було вручено відповідні процесуальні документи про закриття кримінального провадження. Через що він не зміг реалізувати своє право на оскарження своєчасно. Тому ми звернулися з відповідною скаргою до Печерського районного суду”, – зазначила вона.

Також Віра Крат додала: “Особа, яка вчинила, на нашу думку, неправомірні дії, відома. Вона не відмовляється від цього. Усі можуть оцінити суть цього порушення, хто читає Telegram цієї особи. Ми вважаємо, що наявні всі ознаки кримінального правопорушення, і тільки через притягнення до кримінальної відповідальності можна встановити справедливість і захистити права журналістів”.

Адвокатка підкреслила, що журналісти розраховують на судовий контроль за дотриманням прав, свобод та інтересів, і зазначила, що в таких діях правоохоронців, як закриття кримінального провадження, є порушення прав потерпілого. “З яких причин слідство дійшло висновку про відсутність тут складу кримінального правопорушення, нам невідомо. Ми з таким висновком категорично не погоджуємося і будемо захищатися в установленому законом порядку”, – прокоментувала Віра Крат.

Як повідомляв ІМІ, у вересні 2020 року стало відомо, що Національна поліція закрила кримінальне провадження проти Андрія Портнова, який раніше публічно погрожував редакції програми журналістських розслідувань “Схеми” й оприлюднив детальні персональні дані водіїв програми. 

Кримінальне провадження було зареєстроване за двома статтями Кримінального кодексу України – “Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів” і “Погроза або насильство щодо журналіста”. Провадження за першою статтею закрили 31 липня, за другою – 5 серпня 2020-го. Підстава закриття – “у зв’язку з відсутністю складу злочину”.

31 серпня суддя Печерського районного суду Києва Світлана Волкова відмовила водієві програми “Схеми” Борису Мазуру в задоволенні позову про захист права на приватність та прохання зобов’язати Андрія Портнова вилучити з публічного простору його персональні дані. Також суд постановив стягнути з водія “Схем” витрати Портнова на адвокатів у розмірі 52 500 гривень.

13 та 14 квітня 2020 року двоє працівників Радіо Свобода Сергій Іщенко та Борис Мазур подали до Печерського районного суду Києва проти ексзаступника очільника Адміністрації Президента часів Віктора Януковича позови про захист права на приватність, зобов'язання вилучити персональні дані особи та відшкодування морального збитку.

31 жовтня 2019 року Андрій Портнов оприлюднив персональні дані водія знімальної групи програми "Схеми", яка готувала розслідування щодо впливу та зв’язків колишнього посадовця з новою українською владою. Редакція розцінила це як прямий тиск на команду "Схем".

2 листопада 2019 року Портнов пригрозив усій редакції програми журналістських розслідувань "Схеми" публікацією "їхньої детальної особистої та персональної інформації", а також "аналізом приватного життя і ненав'язливим супроводом в темний час доби" та оприлюднив три номери автівок, які, за його словами, пов'язані з журналістами.

4 листопада 2019 року Рух "Медіа за усвідомлений вибір" та інші представники медіа закликали владу й правоохоронні органи притягнути до відповідальності Андрія Портнова та попросили гарантувати безпеку журналістам.

7 листопада поліція розпочала кримінальне провадження за фактом звернень про погрози журналістам Радіо Свобода – за ч. 2 ст. 171 ("Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів") та за ч. 1 ст. 345-1 ("Погроза або насильство щодо журналіста") Кримінального кодексу України.

Андрій Портнов вважає, що журналісти Радіо Свобода ведуть протиправну діяльність. Через це він оприлюднив три номери автівок, які, за його словами, пов'язані з журналістами.

7 листопада 2019 року Портнов подав зворотну заяву до поліції з проханням порушити кримінальне провадження за статтями 182 (порушення недоторканності приватного життя) і 171 (перешкоджання професійній діяльності), називаючи це “симетричними діями”.

18 листопада Андрій Портнов звернувся до Офісу Президента та поскаржитися на журналістів програми "Схеми", які, на його думку, незаконно за ним стежать.

Liked the article?
Help us be even more cool!