ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Заарештованого в Криму журналіста Радіо Свобода не доставили до "суду"

23.03.2021, 15:22
Фото – FSB / TASS / Радіо Свобода
Фото – FSB / TASS / Радіо Свобода

Заарештованого в окупованому Криму позаштатного співробітника Радіо Свобода Владислава Єсипенка 23 березня не доставили на засідання до підконтрольного Кремлю Верховного суду Криму, де розглядалася скарга незалежних захисників Єсипенка на його арешт. Про це повідомляє Крим.Реалії з посиланням на Кримську правозахисну групу (КПГ).

За інформацією правозахисників, під час засідання суду стало відомо, що Єсипенко нібито перебуває на слідчих діях.

“За результатами засідання адвокатів, які за договором з родичами захищають українця, допустили до справи. Розгляд скарги на взяття під варту відкладено, оскільки “суддя” Тимур Слизько ухвалив скерувати справу до ФСБ для повідомлення слідчого про таку скаргу. Після повідомлення слідчого має відбутися повторне судове засідання”, – повідомили в КПГ.

Як зазначили правозахисники, адвокат Владислава Єсипенка за призначенням Віолетта Синєглазова не оскаржувала взяття під свого підзахисного під варту і не з'явилася на засідання суду.

Правозахисники додали, що незалежних адвокатів Еміля Курбедінова і Олексія Ладіна, з якими дружина Єсипенко Катерина уклала угоди, не пустили до заарештованого українця.

“На думку експертів Кримської правозахисної групи, це підтверджує незаконні методи слідства та можливість застосування тортур”, – додали в КПГ.

Як повідомляв ІМІ, 10 березня співробітники ФСБ Росії затримали в окупованому Криму фрілансера Радіо Свобода (проєкт “Крим.Реалії”) Владислава Єсипенка. Єсипенко брав участь в акції до дня народження Тараса Шевченка, що відбулася в Сімферополі 9 березня. Арештували журналіста до 11 травня.

Єсипенку інкримінують збір інформації “в інтересах спецслужб України”, зокрема Служби зовнішньої розвідки, повідомили в Центрі громадських зв’язків ФСБ Росії 16 березня. Як стверджують в ФСБ, Єсипенко “здійснював фото- і відеофіксацію місцевості, об’єктів життєзабезпечення і місць масового перебування людей на території Криму”.

Правозахисники заявили, що Єсипенкові не дають доступу до незалежного адвоката, і закликали звільнити його.

12 березня стало відомо, що Єсипенко перебуває в ізоляторі тимчасового тримання Сімферополя.

19  березня стало відомо, що Владислава Єсипенка звинуватили в шпигунстві на користь спецслужб України. Правозахисники не відкидають, що ФСБ використовує фізичний тиск на українця.

19 березня дружина заарештованого в окупованому Криму українського журналіста Владислава Єсипенка Катерина повідомила, що побоюється за життя і здоров'я свого чоловіка. Вона звернулася по допомогу “до всіх, хто може допомогти наблизити день визволення журналіста Владислава Єсипенка”.

Liked the article?
Help us be even more cool!