ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

За заклики до геноциду українців і повалення влади в Україні пропагандиста RT засудили до п'яти років

16.02.2023, 17:00
Фото – Instagram @krasovkin
Фото – Instagram @krasovkin

Шевченківський районний суд Києва заочно засудив до п'яти років позбавлення волі з конфіскацією майна директора російського пропагандистського телеканалу RT Антона Кузнецова-Красовського. Таке рішення суд ухвалив 13 лютого, повідомляє “Судовий репортер”.

Саме таке покарання просив обвинуваченому прокурор Олександр Сафарян. Рішення ухвалила суддя Олена Чайка.

Кузнецова-Красовського визнали винним у двох злочинах – у публічних закликах до повалення конституційного ладу в Україні й розповсюдженні матеріалів із закликами до таких дій з використанням ЗМІ (ч.  3 ст. 109), а також у публічних закликах до геноциду і виготовленні та поширенні матеріалів із закликами до геноциду (ч. 2 ст. 442 ККУ).

Протягом січня-березня 2022 року обвинувачений транслював на Youtube-каналі RT негативні висловлювання про існування України як суверенної та самостійної держави. Йдеться про відеоролик, який починається словами: “Сука! Этой страны не должно быть! И мы сделаем все, чтоб ее не было”.

За висновком експерта, у відеоролику є лінгвістичні ознаки пропаганди ліквідації незалежної української держави та повалення чинного в Україні конституційного ладу, а також пропагується винятковість російського народу і національна нетерпимість.

Крім того, не пізніше ніж 15 квітня 2022 року Кузнецов-Красовський зробив публікацію у своєму Telegram-каналі “Антон Вячеславович” із закликами до геноциду українців шляхом фізичного знищення.

Йдеться про допис: “Ребят, ну очевидно, что надо взять себя в руки. Собраться. Перестать думать о “братьях”. Они не братья нам. Я там вырос, со знанием дела говорю. Мочите! Давайте! Хватит!” 

Так Кузнецов-Красовський коментував відеоролик нібито про нові обстріли в російському Бєлгороді. 14 квітня 2022 року бєлгородський губернатор повідомив, що два села обстріляли з боку України.

У висновку семантико-текстуальної експертизи зазначається, що слово “мочить” тут має значення “убить” (українською “вбити”, тобто позбавити життя). Експерт вважає, що є підстави стверджувати, що в публікації реалізовано публічний заклик до позбавлення життя (фізичного знищення) українського народу. 

З матеріалів справи вбачається, що провадження щодо росіянина зареєстрували за заявою деякого громадянина Азарова. Розслідували справу слідчі Головного слідчого управління Служби безпеки України.

У судовому засіданні відтворили відеозаписи виступів Кузнецова-Красовського, в яких той образливо висловлюється про українців, їхню державність, мову і культуру. Зокрема, поширене в Telegram відео, на якому обвинувачений дякує українцям за те, що завели на нього кримінальну справу і називає це великим подарунком.

В іншому відеосюжеті в січні 2022 року Кузнецов-Красовський на слова ведучого, що Грузія і Україна можуть вступити в НАТО, категорично заперечує і каже, що в такому разі Росія введе війська: “Мы введем войска в Украину. Это наша земля. Вот вам! Хрен вам, а не НАТО. Даже не мечтайте, твари!” Коли ведучий нагадує, що євроатлантичний напрям зовнішньої політики закріплено в Конституції України, Кузнецов-Красовський вигукує: “Мы отнимем у вас вашу конституцию…  Мы сожжем её на Крещатике вместе с вами на ваших же огнях, как вы и любите. На шинах, на покрышках… Никакая Украина, это наша русская земля. Никакая Украина там ничего не решит… Россия заберет себе законно причитающиеся русские земли, так называемая Украина… Которые подарил украинцам Сталин…. Сталин создал вашу Украину! В каждом городе Украины должен стоять огромный памятник Сталину”.

Призначений державою захисник Андрій Кубов сказав, що з Кузнецовим-Красовським жодного разу не спілкувався і позицію не погоджував. Водночас він вважає, що доказова база в цій справі – це лише припущення сторони обвинувачення, а прямих доказів і прямого доступу до відеофайлів немає і подані в суді відеоматеріали могли бути спотвореними. Він не просив виправдати обвинуваченого і сказав, що покладається на розсуд суду.

Як повідомляв ІМІ, у червні 2022 року СБУ повідомила Красовському про підозру в публічних закликах до насильницького повалення конституційного ладу в Україні, а також у публічних закликах до геноциду українців. У серпні СБУ завершила досудове розслідування щодо Красовського та передала обвинувальний акт до суду.

20 жовтня 2022 року в програмі “Антоніми” вийшла розмова директора пропагандистського каналу RT Антона Красовського з письменником Сергієм Лук'яненком. У розмові з ним Красовський запропонував топити українських дітей, які вважають, що територія України окупована Росією. Лук'яненко розповів, що в 1980 році ще дитиною опинився в Україні й українські російськомовні діти йому розповідали, що Україна окупована “москалями”.

Після цієї заяви Красовського російський пропагандистський канал Russia Today повідомив, що припинив з ним співпрацю. Сам Красовський написав, що йому “ніяково” і він “якось не побачив цього кордону. Про дітей”.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав усі країни світу заборонити мовлення пропагандистського телеканалу RT.

Liked the article?
Help us be even more cool!