ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

За рік VoxCheck зафіксував майже 1900 російських фейкових новин і постів щодо здоров'я українців

Колаж – 24 канал
Колаж – 24 канал

З червня 2022 року до червня поточного фактчекери проєкту VoxCheck спільно з проєктом USAID виявили майже 1900 новин і постів із брехнею та пропагандою щодо системи охорони здоров'я в інфопросторі України, Росії та Білорусі.

Про це повідомила керівниця проєкту VoxChec Світлана Сліпченко 25 липня під час пресконференції “Хімічна зброя, біолабораторії та ядерні провокації: як Росія бреше про здоров’я українців – моніторинг VoxCheck”, пише Укрінформ

“З червня 2022 року до червня 2023 року ми спільно з проєктом USAID “Підтримка реформи охорони здоров’я” зафіксували близько 1900 кейсів появи дезінформації щодо системи охорони здоров'я. Це майже 2000 новин на різних платформах, які так чи інакше піддавали сумніву систему охорони здоров'я і наражали на небезпеку здоров'я і життя українців”, – розповіла Сліпченко.

Згідно з моніторингом, за рік спостережень головними темами були хімічні загрози для українців, біолабораторії США, гуманітарна, продовольча кризи й катастрофи, зерно, багато тем, пов'язаних з ядерними загрозами, мілітаризація лікарень, теми, які стосуються можливих спалахів інфекційних захворювань і дискредитація системи охорони здоров'я загалом.

Сліпченко повідомила, що за останні кілька місяців спостережень російські ЗМІ активно використовували тему донорства крові, яка кілька разів була дискредитована російськими джерелами.

“Наприклад, кейси про те, що нібито НАТО передало Україні заражену кров, про те, що здавати кров змушують навіть старшокласників в окремих школах окремих регіонів України”, – сказала керівниця проєкту VoxChec.

Вона наголосила, що все це є дезінформацією, яка покликана спровокувати паніку серед українців, зокрема військових.

За словами Сліпченко, переважно саме російські та інколи білоруські медіа є стартом, звідки далі переважно через соціальні мережі фейки починають мігрувати в український інформаційний простір. Вона додала, що досить рідко українські медіа можуть підхопити російський фейк, але є проросійські канали, які нібито говорять про український контекст, проте насправді майже дослівно повторюють наративи з російських каналів.

Також Сліпченко підкреслила, що підривають і дискредитують систему охорони здоров'я України численні антинаукові статті й теми, що стосуються народної медицини.

Вона додала, що всі фейки, пропагандистські маніпуляції та їхні спростування зібрано в онлайн-базі “Detox від пропаганди”, що доступна для кожного українця. У базі можна побачити розширені статті зі спростуванням дезінформації щодо системи охорони здоров'я та корисні інфографіки. Також є інтерактивні візуалізації на головній сторінці, які дозволяють одразу побачити ключові теми й тренди в російській пропаганді стосовно здоров'я українців.

Раніше ІМІ провів дослідження тематичного аналізу матеріалів 10 найпопулярніших російських онлайн-медіа, які потрапили до санкційного списку на підставі зв'язку з державою РФ та просуванням геноцидної риторики щодо українців.

Liked the article?
Help us be even more cool!