ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

За 10 місяців ІМІ зафіксував в Україні 208 порушень свободи слова

07.11.2019, 12:35
Фото - demotywatory.pl
Фото - demotywatory.pl

За 10 місяців 2019 року експерти Інституту Масової Інформації зафіксували в Україні 208 порушень свободи слова. Переважна більшість порушень - 149 випадків - стосувалася фізичної агресії проти журналістів.

Для порівняння: протягом аналогічного періоду 2018 року було зафіксовано менше порушень свободи слова (201, з яких 147 випадків стосувалися фізичної агресії).

Уперше за останні три роки ІМІ зафіксував в Україні випадок вбивства журналіста. 20 червня в лікарні помер черкаський журналіст Вадим Комаров, який так і не вийшов з медикаментозної коми після травневого нападу.

Основними категоріями порушень свободи слова в Україні станом на листопад 2019 року були:

  • перешкоджання законній журналістській діяльності – 89 (більше, ніж за аналогічний період минулого року, коли було зафіксовано 80 випадків перешкоджань);
  • погрози - 31 (більше, ніж за аналогічний період минулого року, коли було зафіксовано 27 погроз);
  • побиття - 18 (менше, ніж за аналогічний період минулого року, коли було зафіксовано 28 випадків побиття).
  • ненадання доступу до інформації - 17 (більше, ніж за аналогічний період минулого року, коли було зафіксовано 15 випадків);
  • кібератаки - 15 (більше, ніж за аналогічний період минулого року, коли було зафіксовано 14 випадків).

У 2019 році в Україні відбулися президентські та парламентські вибори. Експерти ІМІ констатували, що вибори відбулися у демократичний спосіб і з дотриманням прав журналістів, були зафіксовані незначні порушення з боку членів виборчих комісій. 

Порівняно з минулим роком, у 2019 році в Україні зросла кількість випадків цензури - 6 (2 за аналогічний період минулого року). За даними моніторингу ІМІ, це сталося за рахунок посилення цензури медіавласників. Зокрема, з телеканалу ZIK звільнилися сотні журналістів на знак протесту проти цензури, про що вони зробили окрему заяву.

Серед регіонів Україні за кількістю порушень лідирує Київ з областю (76 випадків). Друге місце за кількістю порушень посіла Одещина (17 випадків), третє місце розділили між собою Волинь та Дніпропетровщина – по 13 випадків відповідно, на четвертому місці - Миколаївщина (12 випадків), на п’ятому Полтавщина (10 випадків).

На окупованих територіях України робота незалежних журналістів залишається практично неможливою, або суттєво утрудненою. Українські журналісти позбавлені можливості висвітлювати події на цій території через значну загрозу фізичній безпеці. Зокрема, у жовтні цього року український журналіст Станіслав Асєєв, який утримується в заручниках на території т.зв. "ДНР" з 2017 року, був засуджений самопроголошеною проросійською адміністрацією в Донецьку до 15 років позбавлення волі.  Протягом останніх 5 років експерти зафіксували понад 300 випадків тиску на журналістів в Криму – в тому числі, напади, тортури, затримання, захоплення майна, обшуки, та погрози.

Liked the article?
Help us be even more cool!