ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

З Ірану до Європи виїхав режисер, якого влада засудила до восьми років ув’язнення

14.05.2024, 16:00
Іранський режисер Мохаммад Расулоф. Фото – Loic Venance / AFP

Іранський режисер Мохаммад Расулоф таємно виїхав з Ірану до Європи після того, як влада країни засудила його до восьми років ув’язнення, повідомляє Variety. 

Раніше уряд тиснув на режисера, щоб той скасував участь свого останнього фільму “Насінина священного інжиру” в Каннському кінофестивалі. Цькування також зазнали продюсери й актори стрічки.

У своїй заяві, оприлюдненій з неназваного місця, Расулоф описав репресії проти команди творців “Насінини священного інжиру” в Ірані й закликав міжнародну кіноспільноту до “ефективної підтримки”.

“Авжеж, я рішуче заперечую ухвалений нещодавно несправедливий вирок проти мене, який змусив мене піти у вигнання. Втім, судова система ісламської республіки ухвалила стільки жорстоких і дивних рішень, що я вважаю, ніби не маю права скаржитися на свій вирок. […] Низка акторів мого фільму змогла виїхати з Ірану до того, як розвідувальні служби дізналися про роботу над ним. Утім, багато акторів і агентів, залучених до створення стрічки, досі перебувають в Ірані, і система розвідки тисне на них”, – йдеться в заяві режисера. 

Він розповів, що його колеги пережили довгі допити, також на допити було викликано їхніх родичів; їм погрожували. 

“За їхню появу у фільмі на них було відкрито судові справи, а їм самим заборонено виїзд із країни. Офіс постановника обшукано, його обладнання вилучено. Звукорежисеру стрічки заборонено виїзд до Канади. Під час допитів розвідслужби вимагали від учасників фільму, щоб ті змусили мене відкликати його з Каннського фестивалю. Вони намагалися переконати команду, що та не знала сюжет фільму й що нею зманіпулювали…” – зазначив він

Режисер наголошує, що світова кіноспільнота має надавати ефективну підтримку творцям подібних фільмів. 

“Свободу слова треба захищати гучно й відкрито. Люди, які сміливо й самовіддано протидіють цензурі, а не потурають їй, бачать підтвердження важливості своїх дій у підтримці від міжнародних кіноорганізацій. Така підтримка може стати неоціненною допомогою для їхньої роботи, про що я знаю з власного досвіду”, – написав режисер.

Директор компаній-дистриб’юторів фільму Films Boutique і Parallel45 Жан-Крістоф Симон зазначив, що вони “дуже втішені й відчувають велике полегшення від того, що Мохаммад щасливо прибув до Європи після небезпечної подорожі”. “Сподіваємося, що він зможе відвідати прем’єру “Насінини священного інжиру” в Каннах попри всі спроби завадити його особистій присутності”, – зазначив він

Втім, чи зможе Расулоф відвідати світову прем’єру стрічки в Каннах 24 травня, наразі достеменно невідомо, додав дистриб’ютор.

Що відомо про іранського режисера Мохаммада Расулофа

Расулоф є одним з найвідоміших іранських режисерів, попри те що його твори ніколи не йшли в іранських кінотеатрах, адже їх щоразу забороняли. 

У 2011 році, коли режисер отримав дві премії в Каннах за стрічку “Бувай”, присвячену темі цензури, його й колегу-режисера Джафара Панахі засудили до шести років ув’язнення за нібито антирежимну пропаганду й заборонили їм створювати фільми ще 20 років. Пізніше вирок зробили умовним і режисера відпустили під заставу. 

У 2017 році влада Ірану конфіскувала паспорт Расулофа, коли той повернувся з кінофестивалю в Теллурайді (США), де показували його фільм “Доброчесний чоловік” про корупцію й несправедливість в Ірані.

У 2020 році уряд Ірану не відпустив його на Берлінале. Дочка режисера Баран Расолуф, яка зіграла головну роль у фільмі “Зла немає” (складається з чотирьох поєднаних між собою епізодів, присвячених темі смертної кари й репресій свободи особистості в Ірані), прийняла головний приз від імені свого батька.

Марія Ігнатьєва, Катерина Дячук

Liked the article?
Help us be even more cool!