ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

З анексованого Росією Криму видворили британську журналістку

09.02.2018, 14:04
Фото - Радіо Свобода

Центральний райсуд Сімферополя оштрафував британську журналістку-фрілансерку Маделайн Роуч, яка спеціалізується на висвітленні порушень прав людини на пострадянському просторі. Її змусили покинути територію анексованого Росією Криму, повідомляє Радіо Свобода.

Співробітники правоохоронних органів затримали Роуч вранці 7 лютого в хостелі Сімферополя, де вона зупинилася під час поїздки на півострів. Роуч звинуватили в журналістській діяльності на території Криму без акредитації російського МЗС, а також у відсутності медичної страховки. Після опитування у відділі поліції Роуч засудили за статтею про порушення іноземним громадянином правил в'їзду і перебування в Росії.

Адвокат за призначенням Андрій Семенець, якого запросили самі поліцейські, настійно рекомендував Роуч визнати провину, заплатити штраф і залишити Крим. Журналістка в суді наполягала на тому, що не виконувала нічиє редакційне завдання і приїхала до Криму, лише щоб познайомитися з героями своїх публікацій. У відповідь поліцейські заявили, що, за їхньою інформацією, вона зняла і пересилала відео зустрічі з кримськотатарськими сім'ями політв'язнів за допомогою месенджера на телефоні.

Роуч припускає, що співробітники правоохоронних органів встановили за нею спостереження та, можливо, відстежували її активність в інтернеті. Також поліцейські в суді заявляли про свідків, які розповіли про зустрічі з Роуч, однак назвати їх і допитати в суді відмовилися. На заяву Роуч про наявну у неї медичну страховку, яку вона оформляла для отримання російської візи, оперативники відповіли їй, що необхідна “спеціальна страховка для Криму”. Журналістка була оштрафована на чотири тисячі рублів і покинула півострів в того ж дня.

Маделайн Роуч опублікувала в The Moscow Times, Newsweek, The Globe and Mail та інших виданнях матеріали про порушення прав людини в Криму і про переслідування кримських татар. Статтю на сайті Aljazeera про повернення каральної психіатрії в діяльності російських спецслужб на прикладі справи заступника голови забороненого в Росії Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова, поліцейські демонстрували в суді як доказ провини журналістки.

Під час слідства у справі про заклики до сепаратизму Умеров був поміщений на місяць в психіатричну клініку.

Перша заступниця міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова повідомила на своїй сторінці у Фейсбук, що британська журналістка Маделайн Роуч не зверталась до Мінінформу щодо отримання відповідного дозволу в’їзду в Крим через територію материкової України.
Liked the article?
Help us be even more cool!