ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

З 1650 звернень 555 стосуються відсутності української версії сайтів – мовний омбудсмен

19.06.2023, 13:17
Фото – ВВС
Фото – ВВС

За п'ять місяців до уповноваженого із захисту державної мови Тараса Креміня надійшло 1650 звернень. З них 555 стосуються відсутності української версії сайтів інтернет-магазинів та вебсайтів. 

Про це Тарас Кремінь розповів в ефірі Громадського радіо.

"Ми підбили підсумки перших п'яти місяців роботи нашого секретаріату і подивилися на тут статистику, яка якраз демонструє факти порушення мовного законодавства в різних сферах. Тому з 1650 звернень, які надійшли від громадян, 555 стосуються відсутності української версії сайтів інтернет-магазинів та вебсайтів, через які здійснюється обслуговування споживачів, тобто фактично третина наших звернень – це порушення у сфері користувацьких інтерфейсів, комп’ютерних програм та вебсайтів, порушення  27-ї статті, яка набула чинності 16 липня. Тому ми продовжуємо працювати, вживаємо відповідних заходів реагування, але ситуація корінним чином відрізняється від тієї, що була торік", – сказав Тарас Кремінь.

Мовний омбудсмен нагадав, що мовний закон набув чинності 16 липня 2019 року і в кожного власника інтернет-ресурсів було три роки для того, щоб забезпечити право громадян України мати доступ стартової сторінки українською мовою:

"На жаль, не всі це змогли реалізувати в повній мірі, в умовах повномасштабного вторгнення в окремих куточках України ця робота була припинена, але ситуація поступово відновлюється, і хочу повідомити, що переважна більшість тих звернень, які надходять, вирішується позитивно: або за власним бажанням власників, або за результатами нашої роботи з ними, в тому числі накладених санкцій або штрафів. Сьогодні є довіра і до закону, і до наших інституцій".

Як повідомляв ІМІ, секретаріат уповноваженого із захисту державної мови співпрацює з депутатами задля впровадження кримінальної відповідальності безпосередньо за злочин лінгвоциду, що поки не передбачено Кримінальним кодексом України.

Liked the article?
Help us be even more cool!