ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Кремінь закликає до фіксації злочину лінгвоциду в Кримінальному кодексі

04.05.2023, 16:51
Фото – Катерина Хорощак / life.pravda.com.ua
Фото – Катерина Хорощак / life.pravda.com.ua

Секретаріат уповноваженого із захисту державної мови співпрацює з депутатами задля впровадження кримінальної відповідальності безпосередньо за злочин лінгвоциду, що поки не передбачено Кримінальним кодексом України.

Про це повідомив мовний омбудсмен Тарас Кремінь під час презентації річного звіту про стан дотримання Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної у 2022 році”, повідомляє Укрінформ.

“Аби притягнути до міжнародної відповідальності (винних у злочині лінгвоциду. – Ред.), ми маємо для початку впровадити зміни до чинного українського законодавства. У Кримінальному кодексі України питання геноциду в різних сферах прописані, але власне лінгвоцид поки що не зафіксований. Він найближче до дискримінації проти громадян України за різною ознакою – мовною, національною, расовою тощо. Ми активно працюємо з Верховною Радою, із профільними комітетами, розраховуємо на їхню реакцію та їхні рекомендації. Єдине, що ми можемо зробити, – наполягати, збирати факти, а також говорити про такі речі як елементи, що шкодять національній безпеці та обороні”, – сказав Кремінь.

Уповноважений зазначив, що в питанні лінгвоциду секретаріат омбудсмена покладається на норми європейського права в галузі порушення прав людини. Також відбувається співпраця з представником Європейського суду з прав людини Маргаритою Сокоренко, з Міністерством юстиції та іншими вітчизняними правоохоронними органами.

Згідно зі звітом “Про забезпечення функціонування української мови як державної у 2022 році”, за минулий рік зафіксовано понад 200 випадків витіснення української мови з публічного простору та суспільного вжитку на тимчасово окупованих територіях.

Як повідомляв ІМІ, уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь рекомендуватиме Верховній Раді внести зміни до положення про паспорт громадянина України, якими передбачити, що паспорт складається державною мовою.

Liked the article?
Help us be even more cool!