ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Європарламент закликає звільнити Протасевича і пропонує нові санкції

10.06.2021, 18:47
Фото – Reuters
Фото – Reuters

Європейський парламент 10 червня ухвалив нову резолюцію щодо Білорусі. За неї проголосували 626 депутатів, 16 були проти, 36 утрималися. Про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на білоруську службу видання.

Документ називає примусову посадку Ryanair у Мінську та затримання журналіста Романа Протасевича "актом державного тероризму". Крім того, резолюція містить такі пункти:

  • заклик негайно звільнити Протасевича та його дівчину Софію Сапегу, а також інших журналістів і політв’язнів у Білорусі;
  • заклик розслідувати інцидент, зокрема ймовірну роль Росії в "терористичних актах, до яких вдається білоруський режим";
  • будь-який громадянин Росії, опосередковано чи безпосередньо причетний до цих подій, має потрапити під санкції ЄС;
  • ЄС не визнає Олександра Лукашенка президентом Білорусі, його владу називають "нелегітимною, незаконною і злочинною";
  • вимогу негайно зупинити репресії проти опозиції, осуд переслідування незалежних медіа та журналістів;
  • Європарламент закликав керівництво Євросоюзу якомога швидше ухвалити четвертий пакет санкцій щодо відповідальних за фальсифікації на виборах та репресії, а також почати працювати над наступним пакетом;
  • заклик до керівництва Євросоюзу та всіх його членів відмовитися від будь-якої фінансової підтримки влади Лукашенка;
  • заклик до Європейської комісії унеможливити купівлю європейськими фінансовими установами бондів чи інших фінансових інструментів білоруського уряду, а до приватного бізнесу в ЄС – "пам’ятати про обов’язок поважати права людини";
  • заклик до європейських компаній, зокрема Siemens AG, відмовитися від співпраці з владою Білорусі;

Також резолюція рекомендує поширити санкції на ведучого Марата Маркова, чию розмову з ув’язненим Романом Протасевичем транслював державний канал АНТ.

Санкції, рекомендовані резолюцією, можуть бути застосовані щодо білоруських компаній, які звільняють працівників за участь у страйках і протестах, нафтопереробної та калійної галузі, виробництва сталі та деревообробної промисловості.

У Європарламенті також закликають припинити співпрацю з білоруськими банками, міжнародні банки – обмежити кредитні лінії своїм філіям у Білорусі. Документ водночас пропонує розглянути можливість відімкнути Білорусь від платіжної системи SWIFT.

Резолюція має рекомендаційний характер для керівництва Європейського Союзу.

Перший пакет санкцій щодо Білорусі Європейський Союз запровадив 2 жовтня 2020 року. Перелік осіб, яких вони стосуються, був розширений другим і третім пакетами – 6 листопада і 17 грудня.

Обмежувальні заходи передбачають заборону на поїздки до Євросоюзу та замороження активів підсанкційних осіб, яких наразі 88, та організацій. Водночас фізичним та юридичним особам, які є представниками ЄС, заборонили прямо чи опосередковано передавати кошти людям із санкційного списку.

Liked the article?
Help us be even more cool!