ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Європарламент вважає, що прем'єр Мальти загрожує розслідуванню вбивства журналістки

19.12.2019, 10:52
Фото – eleftherostypos.gr
Фото – eleftherostypos.gr

Європейський парламент ухвалив резолюцію, в якій заявив про ризик розслідуванню вбивства мальтійської журналістки Дафни Каруани Галіції, поки на посаді перебуває прем'єр країни Джозеф Мускат.

За резолюцію проголосував 581 євродепутат, проти – 26, а 83 утрималися. Про це йдеться на сайті Європарламенту, повідомляє Громадське.

“Події останніх років у Мальті спричинилися до серйозних загроз верховенству права, демократії та основоположним правам”, – йдеться в тексті резолюції.

У ній євродепутати також згадали звинувачення в корупції та відмиванні грошей, висунуті проти Прем’єр-міністра Мальти та його найближчого оточення, додавши, що їхні розслідування “не було розвинено, ба навіть розпочато”.

Також ухвалена резолюція закликає владу Мальти скасувати механізм набуття громадянства й посвідки на проживання для інвесторів, пояснюючи це загрозою розслідуванню транскордонних злочинів і цілісності Шенгенської зони.

Євродепутати також привітали створення премії імені Дафни Каруани Галіції за виняткові журналістські розслідування, яку почнуть присуджувати вже незабаром.

Напередодні, 3–4 грудня, на Мальті побувала делегація Європейського парламенту у зв’язку з новими даними в справі вбивства мальтійської журналістки. На початку наступного року її попередній звіт буде винесений на обговорення Комітету Європарламенту з питань громадських свобод.

Як повідомляв ІМІ, 1 грудня 2019 року Прем’єр-міністр Мальти Джозеф Мускат оголосив про намір піти з січня у відставку на тлі кризи через убивство журналістки Дафни Каруани Галіції.

16 жовтня 2017 року на Мальті внаслідок вибуху автомобіля загинула журналістка Дафна Каруана Галіція, яка розслідувала корупційні злочини в межах проєкту Panama Papers.

53-річна Каруана Галіція була авторкою популярного блогу, в якому писала про випадки корупції серед високопоставлених політиків. Зокрема, звинувачувала в корупції Прем’єр-міністра Джозефа Муската та його дружину.

У грудні 2017 року заарештували трьох чоловіків – братів Альфреда і Джорджа Дегіорджо та їхнього друга Вінсента Муската, які були звинувачені в підриві в автомобілі бомби. Вони не визнали себе винними в суді.

Син журналістки Метью Галіція звинуватив у її смерті “мафіозну державу”.

Троє синів Дафни Каруани Галіції вимагали відставки Прем’єр-міністра Мальти Джозефа Муската.

20 жовтня 2017 року речниця уряду Мальти повідомила, що вибухівку, від якої загинула журналістка, прикріпили під її машиною і привели в дію дистанційно.

20 вересня 2019 року уряд Мальти оголосив про початок незалежного розслідування вбивства Дафни Каруани Галіції.

20 листопада 2019 року мальтійська поліція заарештувала відомого бізнесмена Йоргена Фенека в межах розслідування вбивства журналістки Дафни Каруани Галіції.

25 листопада 2019 року мальтійська влада помилувала одного з підозрюваних у справі про вбивство журналістки Дафни Каруани Галіції в обмін на свідчення в суді.

Liked the article?
Help us be even more cool!