ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ЄСПЛ визнав, що влада Азербайджану засудила журналістку Ісмаїлову, щоб "змусити її замовкнути"

28.02.2020, 13:00
Фото – Радіо Свобода
Фото – Радіо Свобода

Європейський суд із прав людини зобов'язав владу Азербайджану виплатити компенсацію журналістці Хадіджі Ісмаїловій, засудженій у 2015 році до семи з половиною років позбавлення волі за звинуваченнями, які вона і правозахисні організації називають сфабрикованими, повідомляє Радіо Свобода.

Журналістку, яка тоді була співробітницею Радіо Свобода, засудили за звинуваченнями в ухилянні від сплати податків і розтраті.

У рішенні ЄСПЛ визнається, що справжньою метою арешту Ісмаїлової було “змусити її замовкнути і покарати її за її роботу”.

У 2016 році Ісмаїлова була умовно-достроково звільнена, але не реабілітована.

ЄСПЛ постановив, що їй повинні виплатити компенсацію в розмірі 25 тисяч євро.

Правозахисна організація Amnesty International, яка раніше визнала журналістку в'язнем сумління, привітала рішення суду, але зазначила, що в Азербайджані щодо Ісмаїлової, як і раніше, діють обмеження, пов'язані із судимістю, зокрема заборона на виїзд.

Звинувачення на адресу Ісмаїлової її прихильники називали відплатою за її журналістські розслідування про ймовірну корупцію в родині Президента Азербайджану Ільгама Алієва.

Як повідомляв ІМІ, 10 січня 2019 року Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) оприлюднив рішення за скаргою журналістки Хадіджі Ісмаїлової, визнавши порушення урядом Азербайджану прав Ісмаїлової за статтями 8 (повага до особистого і сімейного життя) та 10 (свобода висловлення) Європейської конвенції з прав людини.

Хадіджа Ісмаїлова, яка співпрацювала з Радіо Свобода, відома своїми журналістськими розслідуваннями, зокрема бізнесових оборудок родини Президента Азербайджану Ільгама Алієва.

У вересні 2015 року суд у Баку засудив її до семи з половиною років ув’язнення. Журналістку звинувачували в наклепі, ухиленні від сплати податків, незаконній підприємницькій діяльності і зловживанні владою. Ісмаїлова всі звинувачення відкидала, заявляючи, що вони політично мотивовані і викликані спробами помститися за її репортажі про корупцію в найвищих ешелонах влади Азербайджану. Арешт журналістки на початку 2015 року і її засудження спричинили широкий осуд з боку міжнародних правозахисників і західних урядів.

У травні 2016 року Верховний суд Азербайджану звільнив Хадіджу Ісмаїлову, скоротивши її термін ув’язнення із семи з половиною до трьох з половиною років і замінивши його на умовний.

Liked the article?
Help us be even more cool!