ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ЄС засудив репресії режиму Лукашенка проти ЗМІ

31.08.2021, 14:01
Фото – sjevercg.me
Фото – sjevercg.me

Європейський Союз засудив репресії білоруської влади проти громадянського суспільства, зокрема щодо незалежних ЗМІ та журналістів. 

Про це офіційний представник Європейської зовнішньополітичної служби (ЄЗС) Петер Стано заявив 30 серпня, повідомляє DW.

Він нагадав, що 27 серпня режим у Мінську розпорядився закрити найбільшу незалежну журналістську організацію в Білорусі – Білоруську асоціацію журналістів, та підкреслив, що цей крок став лише одним з низки “систематичних і подальших репресій проти всіх незалежних голосів у країні”. Зокрема, у травні змусили замовкнути найбільшу незалежну медіаплатформу країни Tut.by, щодо її керівництва і журналістів порушили кримінальні справи, в липні продовжилися переслідування неурядових організацій та правозахисників, зокрема проведено обшуки в приватних помешканнях, багато громадян були заарештовані за серйозними звинуваченнями, йдеться в заяві.

У Брюсселі звертають увагу на те, що серед 649 громадян Білорусі, визнаних політв'язнями, 27 є співробітниками ЗМІ.

“ЄС рішуче засуджує ці репресії, закликає владу Білорусі припинити їх, дотримуватися своїх міжнародних зобов'язань і обов'язків у межах ООН та ОБСЄ і, нарешті, поважати права людини й основні свободи свого населення”, – йдеться в заяві ЄЗС. 

У заяві наголосили, що ЄС і надалі стоїть на боці народу Білорусі й продовжуватиме підтримувати його громадянське суспільство, "включно з незалежними та вільними ЗМІ".

Як повідомляв ІМІ, 27 серпня Верховний суд Білорусі задовольнив позов Міністерства юстиції про ліквідацію Білоруської асоціації журналістів. 

У липні Міністерство юстиції республіки Білорусь подало до Верховного Суду позовну заяву про ліквідацію Білоруської асоціації журналістів.

20 липня стало відомо, що в Білорусі влада заморозила всі операції з банківським рахунком Білоруської асоціації журналістів (БАЖ).

14 липня в офісі БАЖ відбувся обшук, представників організації навіть не викликали. Силовики виламали двері, провели обшук та опечатали кабінет. Організація не має доступу до печатки та статутних документів.

18 липня БАЖ повідомила, що в Білорусі за 10 днів у редакціях ЗМІ та в їхніх співробітників проведено понад 60 обшуків.

14 липня по всій Білорусі відбулися масові обшуки та затримання активістів, правозахисників та журналістів. Зокрема, обшуки відбулися в офісах щонайменше 13 громадських організацій, серед яких правозахисний центр “Вясна”, Білоруська асоціація журналістів, благодійний проєкт “Імена”, рух “За свободу”, Центр правової трансформації Lawtrand, Білоруський Гельсінський комітет, Асоціація білорусів світу “Батьківщина”, “Гендерні перспективи”, Офіс європейської експертизи й комунікацій, Союз білоруських письменників, Білоруський народний фронт, Центр економічних досліджень BEROC.

21 червня стало відомо, що Мін'юст Білорусі перевіряє низку місцевих НУО, багато з яких вже ліквідовано. Білоруська асоціація журналістів також надала великий список документів, за винятком матеріалів, вилучених в офісі під час першого обшуку.

Ненадання запитаних документів і відсутність юридичних адрес регіональних відділень БАЖ у відомстві розцінили як порушення закону і статуту БАЖ.

Liked the article?
Help us be even more cool!