ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд ліквідував Білоруську асоціацію журналістів

27.08.2021, 19:26
Фото – DW
Фото – DW

27 серпня Верховна суд Білорусі розглянув і задовольнив позов Міністерства юстиції про ліквідацію Білоруської асоціації журналістів. Раніше збори було відкладено в зв'язку з тим, що організація оскаржила попередження Мін'юсту, що формально призвело до закриття. Про це повідомляє Радіо Свобода Білорусь.

Причина ліквідації в тому, що Білоруська асоціація журналістів не виправила порушення, виявлені Мін'юстом у ході перевірки, розпочатої в червні. Керівництво організації категорично не погоджується з такими висновками.

Перший обшук в офісі БАЖ пройшов 16 лютого. Після цього представників організації кілька разів викликали до Слідчого комітету на допити, і протягом місяця офіс був опечатаний. У червні-липні контролери знову з'явилися, зараз вся діяльність практично паралізована.

21 червня стало відомо, що Мін'юст Білорусі перевіряє ряд місцевих НУО, багато з яких вже ліквідовані. Білоруська асоціація журналістів також надала великий список документів, за винятком матеріалів, вилучених в офісі при першому обшуку.

Ненадання запитаних документів і відсутність юридичних адрес регіональних відділень БАЖ у відомстві розцінили як порушення закону і Статуту БАЖ.

Білоруська асоціація журналістів діє з осені 1995 року. Вона об'єднує понад 1300 членів, які працюють в періодичних виданнях, на радіо і телебаченні, в видавничих компаніях Білорусі.

З 1997 року БАЖ, член Міжнародної федерації журналістів (IFJ), постійно відстежує порушення свободи слова і прав ЗМІ. У організації є мережа власних кореспондентів по всій Білорусі, які збирають інформацію про стан ЗМІ в своїх регіонах.

У 2003 році Всесвітня газетна асоціація (WAN) присудила БАЖ приз «Золоте перо свободи». У грудні 2004 року Європейський парламент вручив БАЖ Премію імені Сахарова за свободу думки.

У 2006 році організація була перереєстрована в Білорусі.

У червні 2011 року Атлантична рада США нагородила BAJ Премією свободи. З 2013 року БАЖ є повноправним членом Європейської федерації журналістів (EFJ). В ході виборчих кампаній 2004, 2006, 2007, 2010, 2012 2015 року, 2016, 2019 і 2020 років БАЖ контролював висвітлення виборів в білоруських ЗМІ.

Протягом чверть століття свого існування Білоруська асоціація журналістів захищала права колег: тисячі позовів, юридичні консультації, національні та міжнародні кампанії на їхню підтримку.

А також - за рахунок підвищення кваліфікації: сотні тренінгів і тренінгів по різних напрямках журналістики, круглі столи та конференції з найбільш актуальних питань медіа-сфери.

До 25 квітня 2015 року БАЖ очолювала Жанна Литвина, потім її місце зайняв Андрій Бастунець.

Liked the article?
Help us be even more cool!