ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Видавництво Vivat оскаржить рішення суду про заборону книги про Стуса

19.10.2020, 12:25
Фото - volynnews.com
Фото - volynnews.com

Видавництво Vivat прийняло рішення подати апеляцію на рішення Дарницького районного суду Києва про заборону розповсюдження книги Вахтанга Кіпіані “Справа Василя Стуса” без видалення інформації про народного депутата від “Опозиційної платформи – За життя” Віктора Медведчука.

Про це повідомляється на фейсбук-сторінці видавництва Vivat.

“Ми були готові до такого рішення, адже було б наївно сподіватись, що в боротьбі з таким суперником, ми переможемо одразу. Натомість, ми не розраховували, що ми настільки недалеко пішли від тих часів, коли відбувався сам суд над Василем Стусом. У нас була надія на те, що часи змінились.

Ми прийняли непросте фінансове, але цілком зрозуміле для нас з точки зору моралі рішення йти в Апеляційний суд. Заява буде подана як тільки ми отримаємо повний текст рішення суду”, - йдеться у повідомленні. 

Як зазначає видавництво, згідно рішення судді Дарницького райсуду Заставенко Марини, з книги “Справа Василя Стуса” мають бути видалені наступні фрази:

  • “... чи була можливість у Стуса обрати "менше зло". Проте є фактом, що наданого, підтримуваного держбезпекою адвоката звали Віктор Медведчук»
  • “...Медведчук на суді визнав, що всі «злочини», нібито вчинені його підзахисним, «заслуговують на покарання”
  • “... він (мається на увазі Віктор Медведчук) фактично підтримав звинувачення. Навіщо прокурори, коли є такі безвідмовні адвокати?...”
  • “...розпинав поета (мається на увазі Василя Стуса) — призначений державою адвокат Медведчук”
  • “...шістка комуністичної системи Медведчук…”
  • “Злочин перед поетом юрист Медведчук здійснив ще й тим, що не повідомив родині про початок розгляду справи… Боявся КГБ чи просто завжди був циніком та аморальним типом?”.

До моменту видалення цих фраз з книги, її заборонили розповсюджувати видавництву Vivat та автору Вахтанг Кіпіані.

Як повідомляв ІМІ, 19 жовтня Дарницький районний суд зобов’язав автора книги “Справа Василя Стуса” Вахтанга Кіпіані та видавництво Vivat видалити з книжки інформацію про народного депутата від “Опозиційної платформи – За життя” Віктора Медведчука та заборонив розповсюдження надрукованого тиражу до усунення порушення немайнових прав Медведчука.

16 жовтня у Києві Дарницький районний суд провів останнє засідання за позовом народного депутата Віктора Медведчука проти видавництва Vivat і книги історика та журналіста Вахтанга Кіпіані “Кримінальна справа Василя Стуса”. 

Книга Вахтанга Кіпіані “Справа Василя Стуса” вийшла друком у травні 2019 року.

Улітку 2019 року народний депутат від "Опозиційної платформи – За життя" Віктор Медведчук подав до Дарницького районного суду Києва позов проти Вахтанга Кіпіані, видавництва Vivat і книжкової фабрики “Юнісофт” з вимогою заборонити поширення книжки “Справа Василя Стуса”. 

Суд мав вирішити, чи справді у 9 епізодах книги Кіпіані дозволив собі висловлювання, які не відповідають дійсності і принижують честь і гідність політика. У цих епізодах автор розповідає про Медведчука як адвоката поета Василя Стуса в судовому процесі 1980 року.

У ній зібрані ключові документи з колишнього архіву КДБ, які пояснюють, як і за що насправді судили українського дисидента. За словами Кіпіані, ця книжка не лише проливає світло на кримінальну справу, а й дає зрозуміти, якою Василь Стус був людиною.

Віктор Медведчук був державним захисником українського поета Василя Стуса. Його часто звинувачують у порушенні адвокатської етики під час цього процесу. Сам він своєї провини не визнає.

Liked the article?
Help us be even more cool!