ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ВВС опублікувало 10 ключових блогів Олександра Пономаріва

15.10.2020, 10:04
Фото – ВВС
Фото – ВВС

"BBC News Україна" опублікувало 10 ключових блогів доктора філологічних наук, професора Олександра Пономаріва, які він вів для ВВС.

Таку добірку видання зробило на згадку про Олександра Пономаріва, який помер 14 жовтня.

Як пише видання, Олександр Пономарів 10 років вів блог на "BBC News Україна". Сотні читачів надсилали професору свої запитання, і він відповідав усім. Його порад питали державні посадовці, журналісти, вчителі, підприємці та юристи.

“Раз на місяць пан Олександр приходив у наш офіс, щоб начитати чергову порцію відповідей на диктофон. Його гострий розум і пристрасть до мови анітрохи не згасали з віком. Після запису професор чекав на таксі, пив незмінну каву без цукру, а до нього підходили журналісти: привітатися чи поговорити про політику, правопис, мову. Адже чимало працівників BBC були його студентами, а поспілкуватися з професором завжди було насолодою: його коментарі були гострі, а ерудиція – безмежна”, – пише видання.

Добріка ключових блогів пана професора:

  1. 5 книжок для вивчення української
  2. Навіщо було змінювати правопис
  3. Як помиляються телеведучі
  4. Про Ґ і Г в українській мові, Хакер чи гакер?
  5. Такий "правопис" нам накинули в 1933 році
  6. Як українською e-mail, Файли в додатку чи у вкладенні?, Як писати і вимовляти bitcoin, Фейсбука чи Фейсбуку?, Як українською YouTube?, TikTok – як писати українською?
  7. Пилип чи Філіп?
  8. "Фотографиня" – незвично. Але по-українськи
  9. Як називати жінку-посла?
  10. Про "трускавки", діялект і суржик

Також видання нагадало про останній блог професора Пономаріва для BBC.

Доктор філологічних наук, професор Олександр Пономарів, який усе своє життя присвятив розвиткові та захисту української мови, помер уранці 14 жовтня у віці 84 років. Останнім часом професор серйозно хворів: він мав перелом хребця.

Пономарів став легендою Київського національного університету імені Шевченка, адже викладав там понад сорок років. Більшість часу – на факультеті журналістики КНУ, який згодом перетворився на Інститут журналістики.

До навчання журналістів працював в Інституті мовознавства імені Потебні.

Сотні вдячних студентів і сотні наукових та публіцистичних праць. Він перекладав на українську з новогрецької та п'яти слов'янських мов. Був одним з найактивніших членів товариства української мови "Просвіта" та Правописної комісії, яка виправляла зрусифіковану українську мову.

Liked the article?
Help us be even more cool!