ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ВР не збирається надалі позбавляти журналістів акредитації – керівниця пресслужби

29.10.2020, 12:30
Фото – golos.com.ua
Фото – golos.com.ua

Верховна Рада не збирається надалі позбавляти журналістів акредитації. Про це Радіо Свобода повідомила керівниця пресслужби парламенту Ірина Кармелюк.

“Я думаю, що ми не будемо проводити таку практику. Усі матимуть право ходити. Заради Бога, не треба – не будемо перевіряти”, – сказала Кармелюк.

За її словами, під час минулого скликання у Верховній Раді були акредитовані близько 6 тисяч журналістів. Зараз акредитованих представників ЗМІ близько 3 тисяч. Усі вони мають право заходити в парламент.

Кармелюк пояснила, що пресслужба Верховної Ради моніторить активність акредитованих журналістів.

“Це наша робота. Як пресслужба, ми кожен рік пишемо листи журналістам. Там, де ми не бачимо публікацій активних, ми їм пишемо лист, що просимо надати публікації. Раніше такі випадки були, при попередньому скликанні. Дійсно, там багато людей, які не пишуть, не висвітлюють і не можуть надати жодних публікацій”, – сказала Кармелюк.

Вона підтвердила, що ініціатива позбавити акредитації журналістів “Слідства.Інфо” надійшла від пресслужби парламенту.

“Вони не відповіли, тому що в них неправильно була надана адреса. Ось у чому питання. Це технічний момент. Ніхто проти них нічого не копає. Ніхто не хоче позбавляти їх якоїсь акредитації. Під час акредитації на всі свої видання вони дали неправильну адресу. Через те вони не отримували нашу кореспонденцію – там, де ми писали ці листи”, – сказала керівниця пресслужби Ради.

За словами Кармелюк, журналісти могли просто зателефонувати в парламент і поцікавитися, чому їх позбавили акредитації. Тоді інцидент був би вичерпаний. Вона переконує, що дзвінка з редакції не було.

Як повідомляв ІМІ, 26 жовтня пресслужба Апарату Верховної Ради з урахуванням рішення Комітету ВР зі свободи слова припинила акредитацію редакції видання “Слідство.Інфо” та ще 18 засобам масової інформації.

Акредитацію видання припинено як таку, що не відповідає меті: “для всебічного, об'єктивного та збалансованого висвітлення журналістами, технічними працівниками засобів масової інформації діяльності Верховної Ради України”.

Юрист ІМІ Алі Сафаров вбачає ознаки цензури в позбавленні парламентської акредитації журналістів видання “Слідство.Інфо”.

28 жовтня голова Верховної Ради Дмитро Разумков дав термінове доручення пресслужбі Апарату ВР переглянути та ухвалити виважене рішення щодо переліку ЗМІ та підстав позбавлення їх акредитації до парламенту.

28 жовтня Медіарух, журналісти й представники медійних організацій розцінили як перешкоджання масове позбавлення акредитації редакцій українських ЗМІ і закликали Комітет ВР з питань свободи слова скасувати це рішення, а правоохоронні органи – порушити провадження за статтею 171 Кримінального кодексу України.

28 жовтня пресслужба Апарату Верховної Ради України заявила, що рішення про позбавлення акредитації представників низки засобів масової інформації скасовано.

Liked the article?
Help us be even more cool!