ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Відставка Авакова може повернути розслідування справи Шеремета в конструктивне русло – юрист ІМІ

14.07.2021, 11:57
Фото – Сергій Долженко / ЕРА
Фото – Сергій Долженко / ЕРА

Є сподівання, що відставка керівника Міністерства внутрішніх справ Арсена Авакова поверне розслідування справи про вбивство журналіста Павла Шеремета в конструктивне русло, а не буде розв'язанням особистих питань з боку міністра внутрішніх справ.

Про це сказав юрист Інституту масової інформації Алі Сафаров у коментарі “Детектору медіа” у зв’язку з тим, що Аваков подав заяву про відставку.

“Ми можемо тільки здогадуватися про причини відставки міністра внутрішніх справ, оскільки це наслідок внутрішніх процесів, зокрема, в Офісі президента та результат боротьби різних груп впливу.

Чи вплинула на це рішення справа Шеремета загалом? Думаю, так, але, чи був цей вплив вирішальним, у даному випадку дуже складно сказати. Але в будь-якому разі є сподівання, що відставка Авакова поверне розслідування цієї справи в конструктивне русло, а не буде вирішенням особистих питань з боку міністра внутрішніх справ. Принаймні розслідування перестане нехтувати нормами Конституції та законів України, зокрема перестануть називати злочинцями осіб, щодо яких більш ніж два роки не можуть зібрати документів навіть для складання належним чином обвинувального акта і розгляду справи в суді. Нагадаю, що Конституція забороняє називати людину злочинцем (до вироку суду. – Прим. ред.), а тут держава не тільки назвала цих людей злочинцями, а ще й не може зібрати докази їхньої вини. У будь-якому разі в справі Шеремета відбудуться зміни, які дозволять розібратися, що відбулося насправді й хто дійсно винен у цьому злочині", – сказав Алі Сафаров.

На його думку, різких змін у державній політиці через відставку Авакова не буде. 

“Щодо того, чи буде це рішення прийняте Верховною радою, складно сказати: з одного боку, в Раді існує монобільшість, з іншого – вона не дуже послідовна у своїх рішеннях, іноді не проходять навіть президентські законопроєкти. Тому не факт, що рішення буде прийняте, але я думаю, що вірогідність прийняття рішення про відставку Авакова дуже висока", – вважає Сафаров.

Як повідомляв ІМІ, Павло Шеремет загинув у Києві 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля.

12 грудня 2019 року міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що Національна поліція затримала та оголосила обґрунтовану підозру фігурантам справи щодо вбивства Павла Шеремета. Нині серед підозрюваних – сержант Сил спеціальних операцій Андрій Антоненко (Riffmaster), військовий медик Яна Дугарь та волонтерка Юлія Кузьменко. Вони заявляють про непричетність до вбивства. Кузьменко зараз перебуває під цілодобовим домашнім арештом, Дугарь – під заставою у розмірі 168 тис. 160 грн.

30 квітня Шевченківський райсуд Києва змінив запобіжний захід для обвинувачуваного в справі щодо вбивства журналіста Павла Шеремета Андрія Антоненка з тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт.

На пресконференції 20 травня президент Володимир Зеленський сказав, що "серйозно говоритиме" з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим, якщо підозрювані у вбивстві журналіста Павла Шеремета виявляться арештованими незаконно.

Liked the article?
Help us be even more cool!