ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Відділити профжурналістів від самозванців треба, але це має робити медіаспільнота – Куликов

28.01.2020, 10:48
Фото – volyn24.com
Фото – volyn24.com

Очільник Комісії з журналістської етики та голова правління Громадського радіо Андрій Куликов вважає, що саме медіаспільнота має визначати професійних журналістів. Про це він сказав в ефірі Громадського радіо.

“Законопроєкт (“про дезінформацію”. – Ред.) пропонує асоціацію професійних журналістів України. Я вважаю, що відділити, відокремити і дати публіці розділяти професійних журналістів від самозванців потрібно, але це має робити методом саморегулювання журналістська спільнота, а не створений зверху якийсь орган. У Великій Британії є такий термін, який у нас ще, на щастя, не прижився, – “квазі незалежна громадська організація”. Це переважно нібито громадські організації, які створюються з наказу уряду. Це тенденція, яка не сприяє розбудові демократичного суспільства”, – сказав він.

Водночас він нагадав про фейкових журналістів, які з’являються на час виборів.

“Проте, з іншого боку, у нас виникають сотні журналістів, які отримують посвідчення на вибори – на пару днів. І часто вони є далеко навіть не спостерігачами на виборчих дільницях, а заявляються туди, щоб когось настрахати, когось не пустити, і часто не пустити справжніх журналістів і журналісток.

Тому,  гадаю, потрібно, щоб ті, хто давно і небайдуже працює в галузі засобів масової комунікації, об’єдналися, долучилися до розробки законодавчого нормативного акта і ввели щось на кшталт того, що є в Нідерландах. Там є інститут чи гільдія присяжних перекладачів. Не просто перекладач, а людина, яка складає присягу на те, що вона або він перекладатиме відповідно до певних принципів”, – зазначив Андрій Куликов.

Як повідомляв ІМІ, 27 січня представники медійної спільноти та громадських організацій рекомендували Міністерству культури, молоді та спорту утриматися від реєстрації законопроєкту “про дезінформацію” в парламенті.

27 січня Комісія з журналістської етики (КЖЕ) оприлюднила заяву з вимогою до уряду та Міністерства культури, молоді та спорту – зняти з розгляду так званий законопроєкт щодо дезінформації та розпочати процес підготовки законодавчих змін з нуля.

Liked the article?
Help us be even more cool!