ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Ведучий єдиного телемарафону Карп’як вважає, що колишні проросійські ведучі не мають вести марафон

08.06.2022, 12:19
Фото – ictv.ua
Фото – ictv.ua

Журналіст та ведучий “Свободи слова” на ICTV Вадим Карп’як вважає, що колишні проросійські ведучі не  мають працювати в етері національного марафону.

Про це він сказав в інтерв’ю “Детектору медіа”.

Карп’як висловив думку, що марафон є тією точкою, де збирається вся інформаційна система держави, яка ретранслює позицію України.

"Це єдність медіа, влади й армії. Й усе це базується на довірі. Ми довіряємо армії та керівництву держави, а керівництво держави довіряє громадянам. Аж тут виявляється, що від імені держави в марафоні виступають люди, які раніше штовхали проросійські наративи. Вчора вони говорили, що на Донбасі йде "гражданская война", а зараз – що це підступний напад росії. Це впливає на довіру глядачів", – сказав Карп’як.

Журналіст нагадав, що РНБО запровадила санкції проти каналів Віктора Медведчука, але телеканал – це не техніка, а люди.

"Канали закрили через публічну позицію цих людей. Я не бачив жодного їхнього вибачення за свої дії. Вони й далі наполягають, що просто озвучували іншу думку в межах свободи слова. І ось суперечність: РНБО закриває канали за позицію людей, а МКІП, визнаючи їх у минулому агентами росії, не бачить проблем у їхній роботі на благо українській незалежності. Було б справедливо, щоб ці люди в марафоні не працювали. І я буду далі на цьому наполягати", – сказав він.

Як повідомляв ІМІ, 12 травня українські журналісти та правозахисні організації закликали відсторонити від участі в національних телемарафонах та інших медійних марафонів, що називають себе "національними", ведучих, які багато років підігрували ворогу та поширювали кремлівську пропаганду. 

Йшлося про Василя Голованова, Тиграна Мартиросяна, Наташу Влащенко, Тетяну Гончарову, Назара Довгого, Володимира Полуєва, Анну Степанець, Анастасію Даугуле. 

Автори звернення вважають, що зараз український медіапростір має шанс очиститись і запустити створення інституту репутації, щоб уберегти Україну від повторення історії в майбутньому.

13 травня Міністерство культури та інформаційної політики України виступило проти відсторонення проросійських ведучих з телемарафонів. МКІП вважає, що сьогодні не час для публічних люстрацій та розпалювання конфліктів всередині країни та професійній журналістській спільноті. Міністерство радить під час війни звертати увагу на позицію, яку прийняли зазначені в списку проросійські ведучі.

Звернення підписали понад 326 журналістів, медіа, громадських організацій і рухів. З "Медіа Групи Україна", зокрема з каналів "Україна" та "Україна 24", підписали звернення 27 людей.

Телеканал "Інтер" заявив, що не має жодних сумнівів щодо проукраїнської громадянської позиції ведучої Анастасії Даугуле. 

На сайті Кабінету Міністрів 17 травня зареєстрували петицію про відсторонення від будь-яких телемарафонів ведучих, які підтримували кремлівську пропаганду.

Liked the article?
Help us be even more cool!