ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ВАСУ ухвалив постанову про застосування законодавства про доступ

21.10.2016, 15:51

29 вересня Пленум Вищого адміністративного суду України (ВАСУ) ухвалив постанову №10 “Про практику застосування адміністративними судами законодавства про доступ до публічної інформації”, яка містить положення про роз’яснення норми законодавства про доступ до публічної інформації. 20 жовтня документ опубліковано на сайті суду, повідомляє “Детектор медіа”.

За словами представниці Уповноваженого ВРУ з прав людини, начальниці Управління з питань дотримання права на інформацію та представництва в Конституційному Суді України Ірини Кушнір, до опрацювання тексту постанови долучились експерти Ради Європи, представники громадських організацій, які працюють у сфері доступу до публічної інформації, уповноважений ВРУ з прав людини Валерія Лутковська.

“Даний документ є другим по значенню після Закону України “Про доступ до публічної інформації” в сфері доступу до публічної інформації. Необхідність створення дорожньої мапи в сфері застосування відповідних правових стандартів, якою є постанова Пленуму, зумовлено складністю правового регулювання цієї сфери.

Закон України “Про доступ до публічної інформації” є законом, який встановлює принципи, він не є законом-інструкцією, до яких так звикло наше суспільство. Він змушує кожного чиновника, який вирішує питання доступності інформації, постійно аналізувати обставини, яких стосується запит на інформацію, і приймати рішення в залежності від багатьох факторів. Постійно встановлювати баланс між інтересом суспільства отримати інформацію та інтересом її закрити. Це не так просто в нашому суспільстві чиновників, які завжди працювали за інструкціями, чіткими і зрозумілими правилами. Закон України “Про доступ до публічної інформації” змушує аналізувати кожний випадок і брати відповідальність за своє рішення”, - сказала вона.

За її словами, постанова пленуму надає інформацію про методи та прийоми, якими має керуватись як суддя, так і кожен чиновник при вирішенні питання щодо доступу до інформації.

“Вона має стати настільною книгою для кожного представника розпорядника інформації, який вирішує ці питання. Маю надію, що тепер як судова практика, так і адміністративна в сфері доступу до інформації стане кращою”, - сказала вона.

Нагадаємо, українське законодавство щодо доступу до інформації зайняло 22 позицію зі 111 країн світу в Міжнародному рейтингу забезпечення права на інформацію.

Фото - Обозреватель

Liked the article?
Help us be even more cool!