ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Україні засновують кримськотатарське видавництво

В Україні планують створити нове видавництво Kitap Qalesi ("Книжкова фортеця"). Воно друкуватиме кримськотатарську літературу і розвиватиме кримськотатарське книговидання.

Про це пише Читомо з посиланням на авторку ідеї видавництва Софію Острозьку.

Вона розповіла, що задум виник у травні 2023 року.

"Я народилася в Криму. Хоч я і не кримська татарка, але для мене важливо підтримувати корінний народ мого краю", – зазначила вона.

За словами Острозької, одним із завдань видавництва буде популяризування кримськотатарської мови, яку нині внесено до переліку загрожених мов. Kitap Qalesi має на меті й зберігати та поширювати цінні надбання кримськотатарського народу та знайомити людей зі справжньою культурою та історією Криму. 

"Якщо ми вже зараз не створюватимемо інструменти для культурного повернення України в Крим і Криму в український контекст, після деокупації це буде ще складніше", – наголошує Софія Острозька.

Основний виклик для видавництва – проживання великої частини цільової авдиторії під російською окупацією. Окрім того, викликом війни є й постійне збільшення цін, неможливість передбачити вартість видання книжок і водночас падіння купівельної спроможності громадян.

Нині в проєктній команді видавництва чотири людини: Софія Острозька – менеджерка; Арслан Фазилов – філолог кримськотатарської мови, який займається відбором творів, що ввійдуть до першої книжки; Дар’я Пивоварова – есемемниця; Джемілє Аблякімова – менеджерка з фандрейзингу. Уся команда зараз працює на волонтерських засадах. Згодом видавництво планує розширювати команду.

"Першим нашим виданням буде двомовна збірка кримськотатарського фольклору кримськотатарською мовою (латиницею) та переклади творів українською. Пріоритетами нашого видавництва є кримськотатарська класика та розвиток сучасних авторів/-ок представників/-ць корінних народів України", – розповідає Софія Острозька. 

За її словами, Kitap Qalesi буде першим кримськотатарським видавництвом на материковій частині України. Видавництва, що працюють з кримськотатарською мовою, є в Криму, але через російську окупацію вони не можуть використовувати латиницю.

Як повідомляв ІМІ, у Криму понад 180 політв'язнів, а також близько 400 кримчан притягнуто до відповідальності за заклики зупинити війну.

Liked the article?
Help us be even more cool!