ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В окупованому Криму близько 400 людей притягнули до відповідальності за заклики зупинити війну – генпрокурор

У Криму понад 180 політв'язнів, а також близько 400 кримчан притягнуто до відповідальності за заклики зупинити війну.

Про це заявив генеральний прокурор Андрій Костін на пресконференції в Києві напередодні Третього саміту Кримської платформи, пише Інтерфакс-Україна.

"Увесь час окупації політика Росії була спрямована на дискредитацію України шляхом переслідування проукраїнськи налаштованих громадян... Окупаційні правоохоронна та судова системи працюють як репресивний механізм для переслідування і залякування цивільного населення в Криму", – сказав Костін.

За його словами, дев'ять років окупації російські силовики проводять незаконні обшуки, затримання, які супроводжуються тортурами. Здебільшого людей кидають за ґрати.

"Понад 180 українських політв'язнів у Криму стали жертвами окупантів", – повідомив генпрокурор.

Також він звернув увагу на політичні переслідування кримчан, незгодних з війною проти України.

"З березня 2022 року за публікацію або демонстрацію закликів зупинити війну окупаційна влада притягнула до адміністративної відповідальності за так звану дискредитацію армії РФ щонайменше 370 осіб", – наголосив генпрокурор.

За його словами, сукупний розмір застосованих до них штрафів уже становить понад 12 млн російських рублів.

"Будь-які публічні висловлювання жителів Криму про необхідність відновлення територіальної цілісності України зустрічають жорстокі системні переслідування з боку окупаційних силовиків. Вважається, що саме внаслідок страху переслідування і репресій жителі Криму не демонструють так активно власну позицію, – тому що там панує терор", – зазначив генпрокурор.

Костін повідомив, що українські правоохоронці фіксують кожен такий злочин у кримінальних провадженнях, а тих, хто їх скоїв, притягують до відповідальності, здебільшого в заочному порядку.

За словами генпрокурора, від початку окупації півострова українські правоохоронці фіксують і розслідують злочини, які вчиняє агресор.

У період до повномасштабного вторгнення, як повідомив Костін, здійснювалися розслідування в 104 кримінальних провадженнях за фактами вчинення 244 кримінальних правопорушень за ст. 438 КК – порушення законів і звичаїв війни. Заочно повідомлено про підозру 50 особам, зокрема керівникам окупаційної влади, до суду скеровано дев'ять обвинувальних актів стосовно 12 осіб.

Як повідомляв ІМІ, кримська громадянська журналістка Ірина Данилович, яка відбуває незаконне покарання в Росії, повністю втратила слух на ліве вухо. Ірину Данилович російські силовики заарештували 29 квітня 2022 року в окупованому Криму. Її затримали, коли вона їхала з роботи дорогою з Коктебеля до Феодосії. У її будинку в селі Владиславівка провели обшук, вилучили телефон і ноутбук. 29 червня 2023 року стало відомо, що підконтрольний Росії Верховний суд Криму змінив вирок (скоротив на місяць) Ірині Данилович, яку в грудні 2022 року засудили до семи років позбавлення волі за звинуваченням у зберіганні вибухового пристрою. 

Liked the article?
Help us be even more cool!