ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Україні при кіберполіції відкриють центр протидії шахрайським операціям – Клименко

25.05.2023, 13:52
Фото – РБК-Україна
Фото – РБК-Україна

В Україні відкриють центр при кіберполіції, який протидіятиме шахрайським операціям. Він розпочне роботу наприкінці літа – на початку осені.

Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповів міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

Наразі Міністерство внутрішніх справ працює з Нацбанком, щоб мінімізувати втрати людей, які все ж натрапили на шахраїв. За словами міністра, центр швидко реагуватиме на виклики, щоб мінімізувати вплив шахраїв, які, до речі, працюють не лише з території України, але й за її межами.

"Дуже важко їх звідти діставати, тому дуже важлива співпраця з Європолом, з нашими європейськими колегами, з міністерствами внутрішніх справ, з працівниками кіберполіції інших країн для того, щоб мати інформацію і дуже швидко розкривати злочини", – пояснив міністр.

Як зазначив Клименко, розкривається лише близько 30% випадків шахрайства.

"Але ми в першу чергу закриваємо джерела, центри, закриваємо взагалі їм доступ до роботи з Україною. Це стосується і серверного обладнання, і "роботи" в місцях позбавлення волі й не тільки на вільних територіях, але й на тимчасово окупованих територіях", – зауважив міністр.

Під час війни фішингові сайти набули особливої популярності серед кібершахраїв. Злочинці маскують сайти під ресурси для оформлення соціальних виплат від держави, фондів, міжнародних організацій.

На фішинговий сайт вказує насамперед відмінність в URL-адресі. Йдеться про зайві символи або ж неправильне написання. Користувачам завжди необхідно звертати увагу на адресу сайту, уникати підозрілих гіперпосилань та не вводити конфіденційні дані.

Для шопінгу рекомендується використовувати перевірені сайти, а інформацію про соцвиплати отримували з офіційних сторінок державних органів.

Нагадаємо, у 2018 році в Україні відкрили Центр раннього виявлення та реагування на кіберзагрози при Раді національної безпеки і оборони України. А у 2021 році відкрили кіберцентр UA30 для захисту держави від хакерських атак. Згідно з повідомленням, кіберцентр увійшов до структури Служби спецзв’язку та захисту інформації України.

Liked the article?
Help us be even more cool!