ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В онлайн-медіа є перекіс у бік позитивних оцінок на користь президентської вертикалі влади – дослідження ІМІ

11.01.2024, 11:00
Ілюстрація ІМІ
Ілюстрація ІМІ

Українські онлайн-медіа найчастіше згадують Президента України Володимира Зеленського, і переважно лише в позитивному контексті. На другій позиції за згадками – міністр оборони Рустем Умєров, про якого взагалі не пишуть негативно. На третій – Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний, про якого негативною є кожна третя згадка.

Такими є результати дослідження* присутності в медіа публічних осіб, посадовців та політиків, відібраних для аналізу експертами на основі моніторингів ІМІ.

Згідно з дослідженням, про президента пишуть у понад вісім разів частіше, ніж про міністра оборони чи головнокомандувача ЗСУ. У моніторинговий період* популярні онлайн-медіа України розмістили 805 матеріалів зі згадкою про Володимира Зеленського. Водночас у 59,5% таких публікацій про Зеленського йдеться в позитивному контексті. Нейтральний зміст мають 35,9% згадок про президента. Отже, про негативний контекст ідеться лише в 4,6% випадків.

Більша частина згадок про Володимира Зеленського в провідних інтернет-медіа в досліджений період стосується його контактів з іноземними лідерами та роботою щодо залучення міжнародної допомоги.

Щодо міністра оборони України Рустема Умєрова в моніторинговий період було опубліковано 109 матеріалів з його іменем. 70,6% з них мають позитивний зміст, а 29,4% – нейтральний. Загадок про Умєрова в негативному контексті наразі не зафіксовано.

Найбільша кількість позитивних згадок про міністра пов’язана з його ініціативами щодо міжнародного військового співробітництва та відвідуванням передових позицій Сил оборони.

Про головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного в моніторинговий період досліджені онлайн-видання писали у своїх матеріалах 90 разів. У 41,1% випадків – у позитивному контексті, 32,2% – у негативному і 26,7% – у нейтральному.

Переважна більшість позитивних згадок про Залужного стосуються теми можливого українського контрнаступу у 2024 році та запланованого посилення оборони.

Також провідні інтернет-видання у відповідний період опублікували 87 матеріалів зі згадками про міського голову Києва Віталія Кличка, 63 – про начальника Головного управління розвідки Міноборони України Кирила Буданова, 60 – про керівника Офісу президента Андрія Єрмака, 53 – про речницю Сил оборони півдня України Наталію Гуменюк, 34 – про представника Офісу президента Михайла Подоляка, 25 – про народну депутатку від “Слуги народу” Мар’яну Безуглу, 8 – про лідера політичної сили “Європейська солідарність” Петра Порошенка.

*Моніторинг відбувався в період 11–17 грудня 2023 року і охопив усі матеріали, що вийшли на 10 сайтах: Цензор.Нет, “24 канал”, ТСН, РБК-Україна, NV, “Кореспондент.net”, “Українська правда”,  “Фокус”,  УНІАН та “Еспресо”.

Інститут масової інформації (ІМІ) – медійна громадська організація, яка працює з 1995 року. ІМІ відстоює права журналістів, аналізує медіасферу та висвітлює пов’язані з медіа події, протидіє пропаганді та дезінформації, забезпечує медіа засобами захисту для відряджень до зони бойових дій під час російсько-української війни починаючи з 2014 року. 

ІМІ робить єдиний в Україні моніторинг свободи слова та список якісних і відповідальних онлайн-медіа, документує медійні злочини Росії у війні проти України. ІМІ має представників у 20 регіонах України та мережу хабів “Медіабаза” для безперебійної підтримки журналістів. Серед партнерів ІМІ – “Репортери без кордонів” та Freedom House, організація входить до мережі Міжнародної організації із захисту свободи слова (IFEX).

Остап Гребінка

Liked the article?
Help us be even more cool!