ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В окупованому Криму за рік зафіксували 98 атак на журналістів – правозахисники

04.05.2023, 12:32
Фото – Укрінформ
Фото – Укрінформ

За рік в окупованому Криму зафіксували 98 випадків атак та погроз журналістам і блогерам. Про це заявив Центр прав людини ZMINA, повідомляє Крим.Реалії.

Крім того, за минулий рік ZMINA зафіксував вісім фізичних атак, зокрема два випадки викрадень і тортур журналістів, три напади під час затримань, один факт застосування каральної психіатрії.

Голова правління центру Тетяна Печончик повідомила, що за 2022 рік в окупованому Криму зафіксовано 13 випадків перешкоджання журналістській діяльності. За її словами, більшість із них полягали в діях судів, які не допускали журналістів на процеси, та суддів, які відхиляли клопотання про фото-, відеознімання та присутність журналістів на судових засіданнях.

За її словами, головним джерелом загроз в окупованому Криму залишаються представники російської влади, а найпоширенішими методами атак на журналістів і блогерів є затримання, арешти, штрафи за звинуваченнями в адміністративних правопорушеннях та кримінальне переслідування журналістів.

Згідно з останніми даними уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця, Росія незаконно утримує 180 кримських політв'язнів, серед яких 116 кримських татар. За його словами, Росія в кримінальних справах переслідує громадян України з релігійних мотивів ("Свідки Єгови", "Хізб ут-Тахрір"), за журналістську та правозахисну діяльність, за антивоєнні виступи, фабрикує справи про диверсії, тероризм, екстремізм і шпигунство.

У російських місцях несвободи перебувають 15 журналістів із Криму, зокрема й заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял (за документами – Джелялов).

Як повідомляв ІМІ, Окупаційний Верховний суд Криму не пустив на засідання в справі громадянської журналістки Ірини Данилович ні журналістів, ні її батька, попри те що судове засідання було відкритим.

Liked the article?
Help us be even more cool!