ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Офісі омбудсмена з’явився хаб для правозахисних організацій

20.10.2022, 18:33
Фото - multimedia.europarl.europa.eu
Фото - multimedia.europarl.europa.eu

В Офісі уповноваженого Верховної Ради з прав людини з’явився хаб для правозахисних організацій. Омбудсмен Дмитро Лубінець запросив правозахисні організації проводити там зустрічі та заходи.

Про це він заявив під час брифінгу “100 днів роботи омбудсмена України” в Києві, повідомляє ZMINA

Дмитро Лубінець наголосив, що одна з основних його цілей – відновити довіру до інституту омбудсмена. Він домагатиметься розуміння в суспільстві, що омбудсмен – дієвий інструмент моніторингу та захисту прав людини в Україні.

Уповноважений повідомив, що для нього важлива постійна комунікація з громадським та правозахисним сектором. Для цього в його офісі створили консультаційну раду при уповноваженому, консультаційну раду Національного превентивного механізму, раду донорів при уповноваженому та окрему раду при кожному представнику уповноваженого.

Серед іншого Лубінець оголосив, що Офіс уповноваженого є хабом для правозахисних організацій, і запросив правозахисників проводити там зустрічі та заходи. 

“Коли в умовах війни громадські організації хочуть провести той чи інший захід, то їм треба шукати приміщення, обладнання, перекладачів, фінансування. У нас є обладнане приміщення, є кабінки для перекладачів. Тому, будь ласка, повідомляйте нас про ваше бажання безплатно скористатися нашим приміщенням. Воно має бути постійно зайняте вашими заходами”, – закликав він. 

Крім того, Дмитро Лубінець повідомив, що він відмовився від практики підписання меморандумів про співпрацю з виконавчими органами державної влади, яка була поширена за попереднього омбудсмена Людмили Денісової. Він проаналізував чинні меморандуми та виявив, що лише 15% мали конкретні результати. 

“Для мене ключове, щоб усі розуміли мандат уповноваженого Верховної Ради з прав людини. В першу чергу це контрольна функція. Коли до нас звертаються міністерства з пропозицією підписати меморандум, я завжди пояснюю, що в них є свій профільний закон, за яким вони діють. В омбудсмена є свій, відповідно до якого він виконує контрольні функції. Уповноважений наглядає за тим, як державні органи виконують свою роботу”, – сказав він.

Він також пояснив, що якщо державні органи не доопрацьовують, то омбудсмен використовує механізми впливу на них, зокрема відкриття адміністративних проваджень.

Якщо спільними зусиллями потрібно знайти новий механізм захисту прав людини, то це робиться через створення робочої групи, наприклад щодо напрацювань чинного законодавства, пояснив Лубінець.

За словами Лубінця, він підписав лише один меморандум з Київським національним університетом імені Тараса Шевченка, який аналізує законодавчі ініціативи. 

Водночас Омбудсмен наголосив, якщо відомства не бажатимуть усунути те чи інше систематичне порушення прав людини, він ініціюватиме обговорення на рівні прем’єр-міністра, а згодом у Верховній Раді. 

Нагадаємо, 1 липня Верховна Рада призначила Дмитра Лубінця уповноваженим ВР з прав людини.

Liked the article?
Help us be even more cool!