ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В НСЖУ висловились проти вступу гендиректора "Львівської хвилі" до спілки

08.02.2017, 12:48

У Національній спілці журналістів України стривожені прийомом до лав Львівської обласної організації НСЖУ гендиректора і реального власника радіо “Львівська хвиля” Мирослава Хом’яка. Про це йдеться у відкритому листі першого секретаря НСЖУ Сергія Томіленка до львівських журналістів, опублікованому 7 лютого на Zaxid.net.

“У Національній спілці журналістів України щиро стривожені публічним резонансом та протестами авторитетних львівських журналістів, які викликала новина про прийом до лав НСЖУ Мирослава Хом’яка. При тому, що М. Хом’як має причетність до медіа (його родичі володіють, а він керує радіо “Львівська хвиля”) серед журналістів він відомий активною боротьбою з опозиційно налаштованими львівськими ЗМІ. Мирослав Хом’як у першій половині 2000-х очолював податкову інспекцію у Львові і разом з очільником обласної податкової адміністрації Сергієм Медведчуком брутально тиснув на “Львівську газету” і газету “Поступ”. Зокрема, відбувалися “маски-шоу” озброєних податківців у редакції “Львівської газети”, вилучалася комп’ютерна техніка, а одного із засновників видання було арештовано”, - йдеться у листі.

Томіленко вважає, що “при всій демократичності і відкритості НСЖУ, в нашій організації немає місця тим, хто свідомо і брутально нищив свободу слова, порушував права журналістів. Бо інакше ми маємо толерувати і прес-службу “Беркута”, і авторів темників, і, зрештою, “тітушок”…”.

При цьому він звертає увагу на системну проблему в Україні, якою є безкарність за порушення прав журналістів. “Але це зовсім не означає, що непокарані вороги вільного слова можуть вимагати поваги та визнання журналістської спільноти”, – додав він.

Водночас, йдеться у листі, рішення про виключення Мирослава Хом’яка з НСЖУ залежить від позиції членів львівського обласного осередку.

В свою чергу голова львівського обласного осередку НСЖУ Ярослав Климович у коментарі виданню заявив, що не бачить проблеми у вступі Мирослава Хом’яка до спілки. За його словами, спілка в першу чергу є громадською організацією, тож вона “не розглядає політичні моменти”.

“Ні Томіленко, ні Климович не приймають у Спілку – приймає секретаріат обласної організації. Найголовніша вимога полягає в тому, щоб це відповідало статуту, де чітко передбачено, щоб людина професійно займалась журналістикою. Мирослав Хом’як є генеральним директором найавторитетнішої радіокомпанії “Львівська хвиля”. Він має дві рекомендації від членів спілки. І в тих матеріалах, які ми маємо, він є редактором трьох проектів на “Львівській хвилі”. А Томіленкові я би порадив зайнятись тим, щоб не розвалилась національна спілка”, - заявив Ярослав Климович, відмовившись назвати прізвища членів НСЖУ, які надали рекомендації Хом’яку.

На “Львівській хвилі” відмовились від коментарів, посилаючись на те, що коментувати цю ситуацію може лише генеральний директор, проте Мирослав Хом’як не відповів на спроби ZAXID.NET отримати його телефонний коментар з цього приводу.

Видання нагадує, 3 лютого під час під час засідання секретаріату львівського осередку НСЖУ Мирослава Хом’яка прийняли до НСЖУ, хоча згідно зі статутом організації її членами можуть стати люди, які не менше року професійно займаються журналістикою. “Судячи з офіційної біографії 49-річного голови львівського обласного осередку партії “Наш край” Мирослава Хом’яка, його стосунок до журналістики обмежується посадою гендиректора радіостанції “Львівська хвиля”, яку він посів у липні 2015 року. Хом’як є фактичним власником цієї радіостанції з середини 2000-х років, йому також належить львівський інформаційний сайт “Гал-інфо”, хоча обидва медіа-активи юридично оформлені на інших осіб”, - стверджує видання.

Видання також зазначає, що вступ Мирослава Хом’яка до НСЖУ викликав різко негативну реакцію багатьох авторитетних львівських журналістів, оскільки Хом’як у 2004 році безпосередньо керував кампанією тиску на опозиційні львівські ЗМІ.

Фото - "Наш край"

Liked the article?
Help us be even more cool!