ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Києві з 4 по 19 травня триває фотовиставка ІМІ та ЮНЕСКО "За об’єктивом: культура у вирі війни"

У Києві з 4 по 19 травня триває фотовиставка “За об’єктивом: культура у вирі війни”, яку реалізує Інститут масової інформації, повідомляє “Детектор медіа”.

На виставці представлено роботи українських журналістів, репортерів і фотографів, які задокументували пошкодження і руйнування, що зазнали внаслідок російської агресії українські церкви, театри, бібліотеки, музеї та інші об’єкти культури.

Цей проєкт ІМІ реалізує за фінансової підтримки UNESCO Heritage Emergency Fund та народу Японії.

Спасо-Преображенський собор в Одесі після обстрілу. Фото – Валентин Кузан

Ідея проєкту народилася рік тому з бажання ІМІ підтримати українських фотографів. А після того, як до реалізації проєкту долучилося ЮНЕСКО, його представники запропонували зробити серію фото саме про знищення російськими окупантами об’єктів української культури, розповів куратор виставки – український журналіст і фотограф, лауреат Пулітцерівської премії 2023 року Стас Козлюк.  

“У нас із самого початку був список пошкоджених об’єктів, які ми планували знімати, але постійні ворожі атаки на культурні об'єкти цей список, на жаль, збільшили. Відбувалися за цей час і зовсім трагічні історії, як, наприклад, з Херсонською обласною науковою бібліотекою імені Олеся Гончара. Спочатку внаслідок російських обстрілів вона зазнала пошкоджень, а потім, буквально через пару тижнів після того, як місцевий журналіст Іван Антипенко бібліотеку засняв для нашого проєкту, росіяни її повністю знищили. І її більше не існує”, – розповів журналіст.

До проєкту було залучено 65 медійників, вони відзняли понад 6,5 тисяч фотографій, з яких він як куратор проєкту відібрав 650 знімків, а на виставці представлено близько 50 з них, зазначив Стас Козлюк.

 
Знищений росіянами магазин купця Курила в Тростянці Сумської області, який був збудований понад 100 років тому. Фото – Альона Яцина

Найбільше журналіста вразила серія фото, присвячених дитячому письменнику Володимиру Вакуленку, якого росіяни вбили під час окупації Ізюма. Їх зробив український вуличний, репортажний і документальний фотограф Михайло Палінчак. На знімках зображений садок, де Володимир ховав свій щоденник, сам щоденник, який, як відомо, знайшла письменниця Вікторія Амеліна, котру пізніше теж убили росіяни, сховище, у якому письменник ховався, тощо.   

“Це історія про те, що Росія не лише воює проти української армії і українців загалом, а системно знищує нашу культуру, як і в усі попередні кілька століть. При цьому вона не тільки руйнує історичні та культурні об’єкти в Україні, а ще й вбиває письменників, зрівнює із землею місця, де працювали художники, скульптори, практично примушуючи їх виїжджати з їхніх майстерень, як, наприклад, у Харкові”, – сказав Козлюк. 

Також він додав, що росіяни знищують приміщення, у яких збиралися спільноти, як, наприклад, будинки культури, де в людей були кінотеатри, гуртки, книгозбірні. “Тепер багатьох з таких будівель не існує, і людям нема де збиратися та займатися звичними для них речами”, – зазначив журналіст.

Виставка працює в Національному музеї мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків з 4 по 19 травня. Час роботи: з 10:30 до 17:00, четвер – із 12:00 до 19:30 (понеділок, вівторок – вихідні). Вхід вільний.

Чернігівський драмтеатр після ракетного обстрілу. Фото – Стас Козлюк
Liked the article?
Help us be even more cool!