ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Італії через коронавірус заблокований апеляційний процес нацгвардійця Марківа

10.03.2020, 10:39
Фото – Natalya Kudryk, Радіо Свобода
Фото – Natalya Kudryk, Радіо Свобода

У Мілані (Італія) через коронавірус заблокований початок апеляційного процесу стосовно українського військового Віталія Марківа, засудженого за обвинуваченням у причетності до загибелі італійського журналіста Андреа Роккеллі на Донбасі у 2014 році. 

Про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на адвокатів засудженого.

Італійський уряд постановив припинити діяльність судових органів до 31 березня через епідемію Covid-19 і запровадження надзвичайних заходів щодо непоширення вірусу. До того ж регіон Ломбардія і його обласний центр Мілан із 8 березня оголошені "червоною зоною" на карантині. Там закрито навчальні, культурні, розважальні заклади, не працюють багато установ, а людей закликають залишатися в домівках і не виходити без нагальної потреби.

"Не можна нічого сказати, бо на апеляційному процесі суд присяжних складається не просто із суддів, а з присяжних, пересічних людей, тому через обмежувальні заходи процес заблокований", – сказала Донателла Рапетті, одна з адвокатів нацгвардійця Марківа.

Сторона захисту подала апеляційне клопотання до суду в листопаді 2019 року. Тоді правники висловлювали сподівання, що навесні мав би початися розгляд апеляційної справи. Нині, за словами Рапетті, можна сподіватися на червень, але все залежить від ситуації довкола епідемії.

Для запобігання поширенню вірусу в пенітенціарних закладах Італії засудженим тимчасово заборонили побачення з рідними й іншими особами, натомість збільшили кількість часу на телефонні розмови. 

Як повідомила Радіо Свобода мати нацгвардійця Оксана Максимчук, тепер вона й дружина можуть розмовляти з Віталієм не шість, а вісім разів на тиждень по 10 хвилин. Дозволено лише передання харчів і необхідних речей для ув’язненого. 

"Тільки сумки забирають, усі в масках, рукавичках. Почекала дві хвилини, поки моя передача пройшла контроль, і повернулася, побачення наразі заборонені", – розповіла Оксана Максимчук, яка 7 березня їздила до в’язниці.

Як повідомляв ІМІ, 20 листопада 2019 року Україна подала апеляційну скаргу на вирок військовослужбовцю Національної гвардії України Віталію Марківу, якого в Італії позбавили волі строком на 24 роки. Її розгляд Апеляційним судом округу Ломбардія очікується навесні 2020 року.

12 липня 2019 року суд в італійському місті Павія засудив до 24 років ув’язнення бійця Національної гвардії України Віталія Марківа за обвинуваченням у причетності до загибелі італійського журналіста Андреа Роккеллі на Донбасі у 2014 році.

Віталія Марківа, який має громадянство України та Італії, було заарештовано 30 червня 2017 року в аеропорту Болоньї. Його звинувачують у причетності до загибелі італійського фоторепортера Андреа Роккеллі та російського перекладача Андрія Миронова внаслідок стрілянини біля Слов’янська 24 травня 2014 року.

Військовий відкидає обвинувачення і заперечує свою причетність. Його адвокат Рафаелле Делла Валле вважає обвинувачення проти Віталія Марківа безпідставними, а слідство упередженим. Україна також заперечує причетність бійця Національної гвардії до смерті італійського репортера.

Сторона обвинувачення – батьки загиблого, журналістські організації Італії – наполягали на версії умисного вбивства фотокореспондента під час війни на Донбасі.

24 вересня 2019 року Президент України Володимир Зеленський запропонував Прем’єр-міністру Італії Джузеппе Конте створити спільну слідчу групу для з’ясування обставин смерті італійського журналіста Андреа Роккеллі.

Liked the article?
Help us be even more cool!