ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Іспанії закрили виставку фотографій Дмитра Козацького. Скасувати вимагав Шарій

17.11.2022, 10:21
Фото – Дмитро Козацький
Фото – Дмитро Козацький

Політехнічний університет Каталонії в Барселоні (Іспанія) закрив фотовиставку з роботами бійця полку "Азов", захисника "Азовсталі" Дмитра Козацького (позивний Орест) за нібито нацистські погляди автора. Однак стало відомо це після відповіді самого Козацького в соцмережі 15 листопада, повідомляє Суспільне.

Виставка почалася в університеті ще 18 жовтня. А вже 13 листопада виш зняв роботи українця, зазначивши у своєму Twitter: "Повідомляємо, що роботи були вилучені й що університет не знав про ідеологію особи, яка їх підписувала. Університет радикально відкидає нацизм та шкодує про ситуацію, що склалася".

Скасування показу вимагав підозрюваний у державній зраді проросійський блогер Анатолій Шарій, який закликав людей масово скаржитися на виставку. На його думку, фотороботи Козацького містять "нацистські погляди". Зокрема, він додав до свого поста фото, де кетчупом на піці зображувався нацистський символ.

Сам Орест у Twitter написав, що проти нього запустили кампанію з дискредитації. Він пояснив, що зробив знімки з метою висміювання меседжів російської пропаганди про нацизм в Україні: "Ці фотографії та дописи дійсно були мною опубліковані, але потрібно знати контекст".

"Жодним чином я б ніколи не підтримував і не підтримую жахливі дії Третього рейху та Гітлера. Тим паче, що нині ми боремося з прямою наступницею нацизму у світі – Російською Федерацією. Не йдіть за російською пропагандою і не шукайте нацизму там, де його немає!" – написав Козацький.

Дмитро Козацький із позивним Орест відомий також як Очі "Азовсталі". Він є автором більшості фотографій із заводу, що захищався від російських атак, його роботи публікувалися в багатьох світових ЗМІ.

Як повідомляв ІМІ, Україна повернула 21 вересня з російського полону 215 українських захисників та захисниць. 108 з них – це бійці полку "Азов". Дмитро Козицький є одним зі звільнених з полону захисників Маріуполя.

У вересні Дмитро Козацький (Орест), ще перебуваючи в полоні, здобув перше та третє місця на International Photography Awards за серію фото "Світло переможе" з "Азовсталі".

СБУ підозрює Анатолія Шарія в скоєнні злочинів, передбачених двома статтями Кримінального кодексу України: ст. 111 ("Державна зрада") та ст. 161 ("Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками"). Він переховується в Іспанії. 4 травня в Іспанії затримали проросійського блогера Анатолія Шарія, якого СБУ підозрює в державній зраді.

Шарія з часом передадуть до України, і його притягне до відповідальності український суд. Суд в Іспанії відпустив Шарія під підписку про невиїзд.

Liked the article?
Help us be even more cool!