ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Ірані блогера засудили до 12 років в'язниці за пост із крапкою

В Ірані до 12 років ув'язнення засудили місцевого блогера Хоссейна Шанбехзаде за пост у соцмережі Х із однією крапкою у відповідь на пост верховного лідера країни Алі Хаменеї. Про це 31 серпня повідомив його адвокат Амір Раїсіян, повідомляє Iran International.

Шанбехзаде, відомий своєю відвертою критикою, написав пост із крапкою в травні. Його заарештували в червні, після того як його пост зібрав значно більше лайків, ніж оригінальний пост Хаменеї. Увесь цей час він перебував під вартою.

Ув'язнений іранський блогер Хоссейн Шанбехзаде. Фото – iranintl.com

Як повідомив адвокат, Шанбехзаде був засуджений до п’яти років позбавлення волі за “проізраїльську пропагандистську діяльність”, чотирьох років – за “образу ісламських святинь”, двох років – за “поширення неправди” в соціальних мережах і одного року – за “пропагандистську діяльність проти режиму”.

За словами адвоката, блогера засуджено за фальшивими звинуваченнями, які зазвичай висувають судові органи Ісламської Республіки проти активістів, щоб утримувати їх у в’язниці на тривалі терміни та залякувати інших.

Незважаючи на те що блогер засуджений до 12 років ув'язнення, він має відбути найдовший термін, який становить п'ять років, пояснив Амір Раїсіян. Адвокат планує оскаржити вирок.

Також адвокат додав, що судова влада не надала жодних доказів того, що підсудний вів “проізраїльську пропагандистську діяльність”. Раїсіян каже, що звинувачення висунуто йому на основі його “приватних чатів”.

Що стосується інших звинувачень, адвокат сказав, що суд посилався на підтримку з боку Шанбехзаде інших політичних в’язнів, негативне зображення ситуації в країні, використання хештегу “Ні стратам”, підтримку скасування обов’язкового хіджабу, критику виборів та висловлювання радості щодо смерті колишнього президента Ірану Ебрахіма Раїсі.

У 2019 році Хоссейна Шанбехзаде вже ув'язнювали на тлі протестів, звинувативши в “образі святинь і лідера Ісламської Республіки”. А пов’язані з Корпусом вартових ісламської революції медіа називали його “втікачем-агентом Моссаду”.

Родина Шанбехзаде відкинула ці звинувачення як “невиправдані”, наголосивши, що той завжди представлявся самим собою в соцмережах. Вони також звернули увагу, що звинувачення було висунуто за добу після арешту й Шанбехзаде не мав доступу до адвоката.

Liked the article?
Help us be even more cool!