ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В інтернеті виклали базу "панамських документів"

10.05.2016, 09:43

Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів (ICIJ) оприлюднив базу даних, отриману на підставі “панамського архіву”. Власниками офшорних рахунків виявилися 165 громадян України і 195 українських компаній, повідомляє LB.ua.

У базі, зокрема, кондитерська фабрика “Конті”, 26 офшорних компаній сина колишнього прем'єр-міністра України Миколи Азарова.

Журналіст “Слідства.Інфо” Дмитро Гнап звертає увагу на те, що бенефіціаром офшорної компанії Intraco Management Ltd є заступник генерального директора корпорації “Рошен” Сергій Зайцев.

Раніше в ЗМІ публікували інформацію, що ця офшорна компанія оплачувала відпочинок і навчання закордоном дочки нардепа від БПП Ігоря Кононенка, а також перельоти чартерами Петра Порошенка, коли той уже став президентом. Крім того, за даними liga.net, фірма купувала пальне восени 2014-го в дочірньої компанії російського “Газпрому”.

Документи належали панамській юридичній фірмі Mossack Fonseca і були отримані через джерело, відоме під псевдонімом “Джон Доу” (John Doe - в англійській мові так прийнято називати когось невідомого).

За допомогою цих документів відстежено приховані активи сотень політиків, чиновників, колишніх і нинішніх голів держав, знаменитостей і зірок спорту.

У документах перераховано більш ніж 200 тисяч підставних фірм, фондів і трастових компаній, зареєстрованих у понад 20 офшорних зонах по всьому світу.

Офшорні компанії не протизаконні, але найчастіше їхня функція полягає в тому, щоб приховувати джерело грошей і їхнього власника, а також уникати податків.

Як повідомляв ІМІ, 3 квітня на трьох каналах - Громадському ТБ, UA:Першому та каналі “24” було показано розслідування програми “Слідство.Інфо” (проект Громадського ТБ) “Офшори державного рівня” щодо офшорних компаній Президента Петра Порошенка, яке викликало професійну дискусію.

5 квітня Редакційна рада Громадського телебачення відзначила суспільну важливість теми розслідування “Подвійне життя Президента” та розглянула його на предмет дотримання редакційних стандартів. На думку редакційної ради, сюжетна лінія подій в Іловайську (на якій акцентується в розслідуванні про офшорні компанії Петра Порошенка) важлива для повного розуміння контексту подій, наведених у розслідуванні. Але стилістика подачі розслідування та надмірне використання архівних кадрів подій на сході України відволікає глядача від суті розслідування про офшори Президента, зміщує сприйняття у площину емоцій.

Петро Порошенко заявив, що відрізняється від інших політиків із “панамського списку”, оскільки компанія була створена в офшорній зоні виключно для передачі його бізнесу в управління міжнародному інвестиційному банку, а не для ухиляння від сплати податків.

Виконавча директорка Громадського телебачення Катерина Горчинська назвала розслідування “Слідства.інфо” щодо президентських офшорів чесною помилкою.

11 квітня міжнародний фонд “Відродження” заявив про розчарування з приводу реакції журналістів “Слідства.Інфо” на аргументовану критику їхнього розслідування щодо офшорних компаній Президента України Петра Порошенка. Фонд зазначив, що журналістська хвороба “права на абсолютну істину” суперечить не лише принципу збалансованого подання інформації, а й підриває саму суть свободи слова, заміщуючи таку простором компромату і маніпуляцій.

13 квітня Центр дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP) направив листа до міжнародного фонду “Відродження” та Незалежної медійної ради, в якому вимагає скасувати рішення останньої щодо присвяченого офшорам Президента України Петра Порошенка випуску програми “Слідство.інфо”. У листі OCCRP його редактор Дрю Салліван називає невдоволення історією з офшорами політичним та пише, що, на його думку, критика на адресу “Слідства.інфо” є “політичною критикою, замаскованою під етичну”.

Незалежна медійна рада звернулася до Центру дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP) з роз’ясненнями своїх функцій та повноважень щодо здійснення експертної оцінки присвяченого офшорам Петра Порошенка випуску програми “Слідство.інфо”.

Міжнародний фонд “Відродження” звернувся до Центру дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP) з роз’ясненням своєї позиції в дискусії довкола випуску програми “Слідство.інфо”, присвяченого офшорам Петра Порошенка.

18 квітня Незалежна медійна рада (НМР), розглянувши сюжет програми “Слідства.Інфо” “Подвійне життя Президента”, дійшла висновку, що лінії трагедії в Іловайську приділено надмірну кількість уваги, що загалом вплинуло на якість висвітлення основної лінії журналістського розслідування. Це призвело до недостатньо повного висвітлення економічної складової сюжету, а низка кадрів з трагедії в Іловайську та гибелі українських солдатів на сході до зайвої емоційності.

Фото - ukr.media

Liked the article?
Help us be even more cool!