ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Індонезії хочуть заборонити журналістські розслідування та ЛГБТ-контент

23.05.2024, 11:19

Парламент Індонезії пропонує внести зміни до закону про телерадіомовлення, які передбачають заборону на журналістські розслідування та ЛГБТ-контент. Це спричинило критику з боку громадянського суспільства й кінематографістів щодо обмежень свободи преси й творчого самовираження, повідомляє Reuters.

Про зміни до закону про телерадіомовлення від 2002 року вперше заговорили у 2020 році, але занепокоєння викликали деталі, що містяться в останніх редакціях. Тоді Рада преси Індонезії заявила, що це підірве незалежність медіа.

“Наслідки для свободи преси є дуже серйозними. Закон про пресу Індонезії говорить, що цензура чи заборона журналістики є неприпустимими. Тож маємо суперечливість”, – сказав голова відділу права й законодавства Ради Аріф Зулкіфлі.

Міністр комунікацій Буді Арі Сетіаді повідомив Reuters, що уряд ще не отримав проєкт закону, але додав, що зміни не мають обмежувати свободу медіа.

Законопроєкт не містить детальних роз’яснень щодо запропонованої заборони на журналістські розслідування чи можливого механізму роботи цієї заборони, але журналістські групи були стурбовані цензурою.

“Це означатиме, що ми, як журналісти, більше не зможемо викривати важливі історії на кшталт корупції, непотизму чи екологічних злочинів”, – зазначив голова асоціації незалежних журналістів Баю Вардхана.

Також законопроєкт спричинив обурення через свою спрямованість на заборону контенту, який демонструє насильство, містику, ЛГБТ або “негативну поведінку чи потенційно шкідливий для суспільства спосіб життя”.

Законодавці з комісії, відповідальної за законопроєкт, підкреслили, що виправлення до закону перебувають на початковій стадії та можуть зазнавати змін.

“Ми не хочемо створювати враження, ніби ми гомофоби чи займаємося надмірним спостереженням”, – сказав член комісії Ніко Сіахан, додавши, що закон буде предметом активних дискусій.

Як зазначає Reuters, гомосексуальність є табуйованою темою в Індонезії, одній з найбільш густонаселених націй світу з мусульманською більшістю; у провінції Ачех, де діє закон шаріату, одностатеві стосунки заборонено.

У разі ухвалення зміни стосуватимуться всього контенту, що транслюється в Індонезії, включно зі стримінговими онлайн-платформами.

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!