ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Естонії канал показує серіал, де виправдовується окупація Криму Російською імперією

В Естонії російськомовний "Kanal 7" компанії Duo Media показує історичну драму "Катерина. Фаворити", зняту в Росії минулого року, яка виправдовує захоплення Криму Російською імперією.

Про це пише ERR.

За словами директора каналу Юрі Піхеля, це художній серіал про XVIII століття, який не має нічого спільного із сьогоднішньою Україною чи Кримом.

Однак глядачі зауважили, що в сьомій та восьмій серії цього серіалу виправдовується захоплення Криму Російською імперією. За правління російської імператриці Катерини Другої (1762–1796) Росія розширила свої кордони завдяки окупації на півдні, на території нинішньої України, і на заході, де вона загарбала більшу частину нинішньої Литви та Курляндію.

Голова правління Duo Media Юрі Піхель, сказав, що раніше не знав про існування такого серіалу, але, вивчивши обставини на прохання ERR, зазначив, що це не документальний фільм і не телепередача, а серіал, який переважно розповідає про життя імператриці та її стосунки з відомими російськими чоловіками тих часів.

"Це художній твір, фікція, тобто художній драматичний серіал, заснований на історії. Це, звичайно, не підручник історії, і будь-який такий фільм чи серіал слід сприймати як інтерпретацію його творців, а не шукати в ньому якусь політичну заяву. – сказав Піхель. – Кожна книжка чи фільм з історії – це якась інтерпретація. Там дія відбувається наприкінці XVIII століття і ніяк не зачіпає сьогоднішній день, сьогоднішній Крим та Україну".

На думку Піхеля, глядачі, які вбачають у серіалі недоречну інтерпретацію історії, сприймають це питання надто болісно. За його оцінкою, автори повинні мати право на власну думку про історію, з якою можна погоджуватися чи не погоджуватися, але він не вважає, що історія має зазнавати цензури відповідно до сьогоднішніх політичних переконань.

Піхель підтвердив, що Duo Media купила цей серіал не для того, щоб інтерпретувати історію з цього погляду.

"Коли кажуть про історичних осіб, намагаються побачити історію їхніми очима. Імператриця, ймовірно, вважала, що це чудово – завоювати Крим. Не можна сьогодні давати цьому оцінку в історичному серіалі, що вона, ймовірно, була неправа, хоча вона так думала", – сказав Піхель.

Він додав, що компанія разом з редакцією російськомовного каналу намагається дуже відповідально підходити до вибору серіалів, що закуповуються, перевіряючи всі деталі, але не може повністю відкинути, що туди потрапить щось недоречне, тому що не можна заздалегідь подивитися весь серіал перед купівлею.

"Російську культуру теж не слід викреслювати з нашого суспільства", – сказав Піхель.

Як зазначили в ERR, компанія Duo Media також недавно почала показувати серіал "Бригада" 2002 року. Виконавця головної ролі в цьому серіалі Сергія Безрукова внесено до списку санкцій ЄС як прихильника агресії.

Відповідно до закону про медіапослуги Естонії, засоби масової інформації не можуть підбурювати до ненависті, насильства чи дискримінації, зокрема за ознакою національності, статі, раси, кольору шкіри, походження, генетичних характеристик та багатьох інших ознак, якщо це створює загрозу життю, здоров'ю чи майну людей.

Керівник служби інформаційного товариства Департаменту захисту прав споживачів та технічного нагляду (TTJA) Хелен Рохтла пояснила, що підстава для припинення або анулювання дозволу на надання медіапослуги є в тому разі, коли були серйозно порушені вимоги закону про медіапослуги, наприклад відбулося неодноразове підбурювання до ненависті чи насильства.

За її словами, відомство не цікавилося серіалом "Катерина. Фаворити" та не отримувало жодних повідомлень чи скарг у зв'язку з ним.

"З огляду на інформацію, доступну з відкритих джерел, йдеться, судячи з усього, про історичну драму. Тому можна припустити, що в серіалі драматизуються історичні події, які також можуть відбивати рішення, дії та переконання того часу", – сказала Рохтла, зазначивши, що складно дати докладнішу оцінку серіалу, не знаючи деталей.

Liked the article?
Help us be even more cool!