ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Естонії хочуть посилити обмеження доступу до російських телеканалів

09.03.2023, 11:21

Департамент захисту прав споживачів та технічного нагляду (TTJA) Естонії має намір посилити обмеження доступу жителів країни до російських телеканалів  інтернеті.

Про це повідомляє естонський мовник ERR.

Як ідеться в повідомленні, за рік частка неестонців, які вважають російські телеканали важливим джерелом інформації, скоротилася втричі. Здебільшого люди отримують доступ до російських каналів через інтернет.

Оцінити, скільки людей в Естонії оминають заборону мовлення російських каналів, практично неможливо. Проте дані опитування, проведеного на замовлення Держканцелярії, свідчать, що значущість російських інформаційних каналів знизилася.

"Якщо в лютому 2022 року 33% неестонців обирали російські телеканали як один із трьох найважливіших інформаційних каналів, то до лютого цього року цей показник знизився до 11%", – повідомила радниця Державної канцелярії Маріанна Макарова.

Також більш ніж удвічі знизилася впевненість у тому, що російські канали чесно висвітлюють тему війни: якщо в лютому минулого року, до початку повномасштабної війни, 40% неестонців вважали повідомлення про війну достовірними, то тепер їм вірять 18%.

Хоча, за словами Макарової, завжди є сумніви в тому, що люди відповідали щиро, зміни все ж таки досить великі, щоб можна було з упевненістю сказати: люди дивляться російські канали й вірять їм значно менше.

Запроваджена TTJA заборона мовлення російських телеканалів закінчилася наприкінці лютого, але оскільки всі канали, заборонені в Естонії рік тому, та інші зараз перебувають під санкціями ЄС, вони, як і раніше, недоступні.

"Загалом через ту чи іншу причину в Естонії заборонено мовлення 50 телеканалів. Крім того, обмежено доступ до 80 сайтів, на які накладено санкції", – розповіла представник TTJA Хелен Рохтла.

Проте заборону можна обійти, оскільки деякі канали доступні в прикордонних регіонах, а інші – можна дивитися в інтернеті. Згідно з опитуванням Держканцелярії, 40% тих, хто продовжив дивитися російські канали, робили це саме в інтернеті.

"Ми думаємо над тим, як закрити телеканали, доступні в інтернеті. Серед каналів залишилися ті, що ми вважаємо проблемними", – заявила Рохтла.

Вона також наголосила на важливості надання людям важливої інформації їхньою рідною мовою: "На жаль, ніхто не вивчить естонську мову за одну ніч".

Опитування показали, що серед неестонців зросло значення соціальних мереж як джерела інформації, проте складно оцінити, за яким типом контенту люди стежать.

За словами Рохтла, у відкритому суспільстві неможливо повністю унеможливити доступ до російських інформаційних каналів:

"Як і є російське супутникове телебачення, через яке всі ці канали доступні. Це як боротьба з вітряками, де немає гарного рішення, на жаль. Ми працюємо над тими речами, де рішення можливі".

Як повідомляв ІМІ, Литовська комісія з радіо та телебачення ухвалила рішення дати обов'язкові вказівки інтернет-провайдерам видалити доступ до IP-адрес, які дають можливість дивитися пропагандистські телеканали Кремля "НТВ", "Перший канал", "Росія 1", "Росія 24" та "РТР Планета", що перебувають під санкціями Європейського Союзу.

Liked the article?
Help us be even more cool!