ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У "Дії" можна буде подати заяви до міжнародного реєстру збитків, завданих РФ

Українці зможуть у кілька кліків подати заяву в "Дії" про відшкодування збитків, завданих їм російською агресією. Відповідну угоду підписали директор Реєстру збитків, завданих агресією Російської Федерації проти України, Маркіян Ключковський та віцепрем’єр-міністр України з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій Михайло Федоров.

Про це йдеться на сайті Реєстру збитків для України.

"Реєстр збитків для України – це важливий перший крок до репарацій за шкоду, завдану агресією Росії Україні та всім, хто постраждав від цієї агресії. Реєстр готується прийняти мільйони заяв від постраждалих, і вже скоро він починає свою роботу. Ми дуже раді співпраці з Міністерством цифрової трансформації та "Дією". Завдяки тому, що "Дія" є зручним та надійним додатком для 20 мільйонів українців, ми маємо змогу створити простий, доступний та безпечний спосіб подання заяв до реєстру. Крім того, завдяки інтеграції "Дії" в розгалужену інфраструктуру цифрових сервісів та публічних реєстрів в Україні полегшиться процес збору доказів, які слід додати до заяви", –  зазначив Маркіян Ключковський.

У травні минулого року Рада Європи створила міжнародний Реєстр збитків, завданих агресією Російської Федерації проти України, штаб-квартира якого розташована в Гаазі. Мета реєстру – збір заяв та доказів про шкоду та збитки, завдані війною Росії проти України, зокрема руйнування. 

Сервіс для подання заяв буде доступний на вебпорталі й у мобільному застосунку "Дія". На першому етапі можна буде передати інформацію про пошкоджене та знищене житлове нерухоме майно, зокрема про приватні будинки, квартири, дачні будинки тощо. Надалі планують розширити перелік категорій заяв, щоб потерпілі могли повідомити й про інші збитки від  війни. Зокрема, можна буде подати заяви щодо загибелі близького родича, отриманих поранень, пережитих тортур чи випадків сексуального насильства, вимушеного переміщення осіб тощо. Крім того, заяви про відшкодування зможуть подати юридичні особи та держава. Насамперед про руйнування критичної інфраструктури, бізнес-втрати тощо.

Реєстр збитків для України готується до початку роботи на початку квітня. Очікується, що до реєстру надійде від 300 до 600 тисяч заяв, пов'язаних з пошкодженням та знищенням нерухомого майна, – це перша категорія, яка буде відкрита. Загалом очікується, що до реєстру буде подано від 6 до 8 мільйонів заяв.

Liked the article?
Help us be even more cool!