ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Австрії затримали контррозвідника, що міг працювати на РФ і надати віденську адресу Христо Грозєва

Затриманий австрійський контррозвідник Егісто Отт, який, ймовірно, працював на Росію. Фото – standaard.be

В Австрії наприкінці березня затримали австрійського контррозвідника Егісто Отта, який, імовірно, працював на Росію. В ордері на арешт, зокрема, стверджується, він надав віденську адресу журналіста-розслідувача Bellingcat Христо Грозєва, повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на Bloomberg.

Влада Австрії скликала позачергове засідання Ради національної безпеки 9 квітня, спричинене його арештом. Сам Отт заперечував, що працює на Росію.

Прокурори розслідують зв'язки 61-річного Отта з Росією з 2017 року, коли він почав відстежувати переміщення перебіжчика з Кремля, йдеться в копії 86-сторінкового ордера на арешт, з яким ознайомився Bloomberg. 

За словами слідчих, після короткочасного відсторонення від роботи й переведення на іншу посаду він продовжував торгувати секретною інформацією за гроші.

В ордері на арешт стверджується, що, крім іншого, Отт:

  • Надав секретну інформацію австрійському втікачу Яну Марсалеку, якого розшукують за шахрайство і підозрюють у зв'язках з російськими спецслужбами.
  • Передав дані мобільних телефонів кількох австрійських високопосадовців.
  • Збирав інформацію про людей, які становлять інтерес для Росії, і поділився деякими з цих даних із Марсалеком.
  • Надав Марсалеку віденську адресу журналіста-розслідувача Bellingcat Христо Грозєва. Пізніше група на замовлення Марсалека проникла до квартири Грозєва, де викрала ноутбук і флешку. 
  • Допоміг Марсалеку переправити до Москви вкрадений ноутбук SINA – пристрій, який використовують європейські уряди для передання зашифрованої інформації.
  • Підготував аналіз із рекомендаціями щодо поліпшення ситуації після вбивства 2019 року чеченського дисидента в Берліні на замовлення російської влади.

Ордер на арешт Отта було видано тільки після того, як у березні британські прокурори розкрили нову інформацію, що пов'язує австрійця із ширшою європейською шпигунською мережею, пов'язаною з Марсалеком. Отт був дружний з іншим австрійським агентом-утікачем, який допоміг Марсалеку втекти, ймовірно, до Білорусі або Росії.

Раніше повідомлялося, що британська розвідка підозрює особу на ім'я Ян Марсалек, більш відому як колишній операційний директор австрійської компанії Wirecard, у зв'язках і координації діяльності етнічної болгарської шпигунської групи, що діяла у Великій Британії.

Що відомо про журналіста і директора групи розслідувань Bellingcat Христо Грозєва

Христо Грозєв – журналіст-розслідувач і керівник проєкту Bellingcat, який публікує розслідування, де часто згадуються спецслужби, відомі політики, фінансисти. Група стверджує, що у своїй діяльності використовує лише відкриті джерела.

На початку лютого 2023 року журналіст-розслідувач, директор групи розслідувань Bellingcat Христо Грозєв змушений був переїхати з Австрії, де він прожив майже 20 років, через імовірну загрозу з боку російських служб безпеки.

Тоді журналіст скасував своє заплановане повернення до Відня після поїздки до США, коли контакти в розвідці попередили його, що повертатися до Австрії небезпечно.

Міністерство внутрішніх справ Росії 26 грудня 2022 року оголосило у федеральний розшук Христо Грозєва.

У відповідь на це міністерство закордонних справ Болгарії викликало послиню РФ у Софії Елеонору Митрофанову.

У  липні 2022 року міністерство юстиції Росії внесло Bellingcat до переліку небажаних організацій. Небажаним організаціям заборонено вести діяльність на території Росії під загрозою адміністративного та кримінального покарання. Співробітництво з такими організаціями також є підставою для кримінального переслідування. Крім того, Роскомнагляд може вимагати від ЗМІ видалити публікації на підставі матеріалів небажаних організацій.

Liked the article?
Help us be even more cool!