ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналіст-розслідувач Грозєв покидає Австрію через ймовірну загрозу з боку російських спецслужб

02.02.2023, 11:59
Фото – Белсат
Фото – Белсат

Болгарський журналіст-розслідувач і директор групи розслідувань Bellingcat Христо Грозєв змушений переїхати з Австрії, де він прожив майже 20 років, через ймовірну загрозу з боку російських служб безпеки, повідомляє віденська щоденна газета Falter.

"Я підозрюю, що російських агентів, інформаторів і поплічників у місті більше, ніж поліцейських", – сказав Грозєв.

Як повідомляється, журналіст був змушений скасувати своє заплановане повернення до Відня після поїздки до США, коли контакти в розвідці попередили його, що повертатися до Австрії небезпечно.

“Мене вважають злочинцем, але я не можу захищатися, тому що не знаю, за що. І, мабуть, вони хочуть дати сигнал [мені], що вони точно знають, де я живу”, – сказав Грозєв в інтерв'ю Falter. 

Як повідомляв ІМІ, 26 грудня 2022 року міністерство внутрішніх справ Росії оголосило у федеральний розшук журналіста-розслідувача проєкту Bellingcat Христо Грозєва.

У відповідь на це міністерство закордонних справ Болгарії викликало послиню РФ у Софії Елеонору Митрофанову.

У  липні 2022 року міністерство юстиції Росії внесло Bellingcat до переліку небажаних організацій. Небажаним організаціям заборонено вести діяльність на території Росії під загрозою адміністративного та кримінального покарання. Співробітництво з такими організаціями також є підставою для кримінального переслідування. Крім того, Роскомнагляд може вимагати від ЗМІ видалити публікації на підставі матеріалів небажаних організацій.

Христо Грозєв – журналіст-розслідувач і керівник проєкту "Bellingcat". 

Bellingcat публікує розслідування, де часто згадуються спецслужби, відомі політики, фінансисти. Група стверджує, що у своїй діяльності використовує лише відкриті джерела.

Liked the article?
Help us be even more cool!