ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Афганістані жінок, які протестували через закриття салонів краси, розганяли електрошокерами

Фото – скриншот з відео ВВС
Фото – скриншот з відео ВВС

У Кабулі (Афганістан) жінки протестували проти рішення талібів закрити салони краси. Охоронці радикального ісламістського руху “Талібан” відповіли на це водометами, а також застосували електрошокери, повідомляє ВВС

Акція відбулася 19 липня, в ній узяли участь близько 50 жінок. Під час акції протесту жінки вигукували “Робота, хліб і справедливість”.

Таліби 2 липня дали підприємцям місяць на закриття салонів краси по всій країні. За їхніми словами, носіння перук і вищипування брів суперечить ісламським цінностям, а батьки витрачають гроші на салони краси, коли пари одружуються.

Це рішення ще більше обмежує простір, доступний для афганських жінок, яким і так заборонено відвідувати класи, спортивні зали та парки. Нещодавно таліби також заборонили їм працювати в ООН.

Закриття всіх салонів краси призведе до втрати 60 тисяч робочих місць, заявили в торговельно-промисловій палаті Афганістану.

Востаннє салони краси були закриті під час правління “Талібану” в період з 1996 до 2001 року. Вони залишалися відкритими після того, як “Талібан” повернув владу два роки тому після виведення військ США. Проте вітрини магазинів часто закривали, а зображення жінок біля салонів розписували фарбою, щоб приховати їхні обличчя.

Відтоді, як таліби повернулися до влади у 2021 році, права жінок дедалі більше обмежуються.

Як повідомляв ІМІ, 8 березня місія ООН в Афганістані заявила з нагоди Міжнародного жіночого дня, що “Талібан” запровадив найрепресивніший у світі режим для жінок.

У квітні “Талібан” заборонив громадянкам Афганістану, що є співробітницями ООН, продовжувати свою працю.

В Афганістані рівень працевлаштування жінок скоротився на 25% під владою талібів. У січні 2023 року таліби заборонили університетам допускати жінок до вступних іспитів. Із 21 травня 2022 року афганським жінкам-телеведучим за наказом уряду радикального ісламістського руху “Талібан” заборонено виступати в ефірі з відкритим обличчям.

Liked the article?
Help us be even more cool!