ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Таліби змусили афганських жінок на телебаченні закривати обличчя

23.05.2022, 12:12
Фото – DW
Фото – DW

Із 21 травня афганським жінкам-телеведучим за наказом уряду радикального ісламістського руху “Талібан” заборонено виступати в ефірі з відкритим обличчям, повідомляє DW.

Після одноденного спротиву жінки підкорилися наказу, і вже 22 травня ведучі ранкових новин на основних афганських телеканалах виступали з екрана в накидках або масках, залишивши відкритими лише очі. Напередодні ще багато з них опиралися та не закривали обличчя. 

Міністерство з пропаганди чеснот і запобігання пороку раніше видало розпорядження, щоб усі жінки-телеведучі з 21 травня з'являлися на екрані лише із закритими обличчями. Так було введено в дію указ верховного лідера талібів Хайбатулли Ахундзади. Згідно з ним жінки, особливо які працюють у державних закладах, зобов'язані носити в громадських місцях паранджу, що закриває тіло з ніг до голови. У разі непокори їм загрожує звільнення. Окрім цього, опікун чоловічої статі, батьки або чоловіки цих жінок муситимуть сплатити штраф, як і керівництво телеканалу, яке не виконує цього наказу.

Під час першого правління "Талібану", з 1996 до 2001 року, жінки та дівчатка були практично повністю позбавлені можливості здобувати освіту та працювати поза домом.

Однією з умов визнання уряду талібів з боку західних держав є розширення прав і можливостей афганських жінок.

Однак, повернувшись до влади, таліби запровадили суворіші правила. Так, жінкам не дозволяється їхати з дому без супроводу чоловіка далі, ніж на 72 кілометри. Дівчаткам забороняється відвідувати середні школи, а жінки здебільшого не мають права повернутися на свою колишню роботу.

Liked the article?
Help us be even more cool!