ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ООН: "Талібан" запровадив найрепресивніший у світі режим для жінок

08.03.2023, 17:50
Фото – DW
Фото – DW

Радикальний ісламістський рух "Талібан" запровадив найрепресивніший у світі режим для жінок, йдеться в заяві місії ООН у країні з нагоди Міжнародного жіночого дня 8 березня, передає Радіо Свобода. 

В ООН закликали талібів скасувати суворі обмеження, накладені на жіноче населення країни після повернення їх до влади.

Заява ООН прозвучала на тлі акції протесту, на яку в Кабулі вийшли десятки жінок, вимагаючи більше прав.

"Афганістан за правління "Талібану" залишається найрепресивнішою країною у світі щодо прав жінок", – сказала Роза Отунбаєва, спеціальна представниця генерального секретаря ООН і голова місії ООН в Афганістані (UNAMA).

Вона наголосила, що дії талібів, спрямовані на придушення прав жінок, є "методичними, навмисними й систематичними".

Радикальне ісламістське угруповання, яке силоміць повернулося до влади в серпні 2021 року, після виходу військ США і НАТО, спочатку пообіцяло забезпечити права жінок і меншин. Попри це його дії останнім часом показали, що рух повертається до режиму теократичної диктатури.

З моменту приходу талібів до влади в Афганістані в ЗМІ та соціальних мережах зʼявлялися кадри публічних покарань правопорушників – їх били палицями. Поліція "Талібану" також виставляє на публічний огляд тіла злочинців, які, як заявляється, загинули під час затримання.

Уряд талібів застосовує репресії до афганців, які раніше працювали на дислоковані в країні військові частини НАТО і міжнародні організації або співпрацювали з ними, наприклад, як водії або позаштатні перекладачі. Також в Афганістані різко обмежені права жінок на освіту, роботу, громадську діяльність і вільне пересування.

"У Міжнародний жіночий день Організація Об’єднаних Націй в Афганістані знову закликає фактичну владу країни припинити й переглянути суворі обмеження основних прав жінок і дівчат", – йдеться в заяві UNAMA.

Як повідомляв ІМІ, в Афганістані рівень працевлаштування жінок скоротився на 25% під владою талібів. У січні 2023 року таліби заборонили університетам допускати жінок до вступних іспитів. Із 21 травня афганським жінкам-телеведучим за наказом уряду радикального ісламістського руху "Талібан" заборонено виступати в ефірі з відкритим обличчям.

Liked the article?
Help us be even more cool!