ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Таліби заборонили афганським жінкам співпрацювати з ООН

05.04.2023, 12:32
Фото – REUTERS / Ali Khara
Фото – REUTERS / Ali Khara

Радикальний ісламістський рух “Талібан” заборонив громадянкам Афганістану, що є співробітницями ООН, продовжувати свою працю. Про це повідомив речник генсекретаря ООН Стефан Дюжаррік 4 квітня на брифінгу в штабі ООН, повідомляє UN News.

“Наші колеги з місії ООН в Афганістані почули про наказ де факто уряду, який забороняє громадянкам-співробітницям ООН працювати далі. Ми ще досліджуємо, як цей поворот вплине на нашу роботу в країні”, – сказав Стефан Дюжаррік.

За його словами, 5 квітня в Кабулі в ООН заплановано зустрічі з де-факто урядом, “де ми спробуємо домогтися певної ясності”. Він додав, що в офіційному повідомленні від “Талібану” йшлося про те, що наказ поширюватиметься на всю країну.

“...Жінки-співробітниці є необхідними в ООН для постачання життєво важливої допомоги”, – сказав Дюжаррік.

Він додав, що такі накази “є порушенням базових прав жінок і принципу недискримінації”. “Жінки в колективі необхідні, щоб ООН могла й надалі працювати безпосередньо в Афганістані”, – зазначив речник ООН.

Коли таліби встановили свою владу в Афганістан в серпні 2021 року, ООН залишилася працювати в країні, закликаючи до об’єднаної підтримки її народу.

Як повідомляв ІМІ, 8 березня місія ООН в Афганістані заявила з нагоди Міжнародного жіночого дня, “Талібан” запровадив найрепресивніший у світі режим для жінок.

В Афганістані рівень працевлаштування жінок скоротився на 25% під владою талібів. У січні 2023 року таліби заборонили університетам допускати жінок до вступних іспитів. Із 21 травня 2022 року афганським жінкам-телеведучим за наказом уряду радикального ісламістського руху “Талібан” заборонено виступати в ефірі з відкритим обличчям.

Liked the article?
Help us be even more cool!