ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Уряд зняв з роботи журналістів "обмеження", яких не було, – юрист ІМІ

08.05.2020, 12:35
Фото – alamy.com
Фото – alamy.com

Кабінет Міністрів дозволив з 11 травня діяльність підприємств у сфері ЗМІ та діяльність журналістів на вулицях, в установах, організаціях, органах державної влади. Юрист ІМІ Алі Сафаров зауважує, що уряд зняв зі ЗМІ обмеження, які раніше не запроваджував своїми постановами.

Постановою №343 від 4 травня вносяться послаблення щодо певних видів діяльності та продовжується карантин до 22 травня.

Зокрема, дозволяється діяльність підприємств, які працюють у галузі засобів масової інформації, зокрема точок продажу преси, друкарень, редакцій, логістичних підприємств у сфері доставлення паперу та друкованих видань, а також телерадіоорганізацій, афілійованих з ними організацій, які забезпечують їхнє повноцінне функціонування, зокрема виробництво контенту, та інших суб’єктів у сфері масової інформації, які забезпечують роботу ЗМІ й доставлення контенту до телеглядача (провайдерів програмної послуги, операторів телекомунікацій, що забезпечують розповсюдження сигналу телебачення та радіомовлення), інших виробників аудіовізуального контенту.

Також дозволяється здійснювати журналістам та іншим працівникам ЗМІ телевізійне знімання, виробництво телевізійного продукту, інша журналістська діяльність, зокрема на вулицях населених пунктів, у приміщеннях підприємств, установ, організацій, органів державної влади тощо. Водночас це можна робити за умови обмеження кількості осіб, залучених для виробництва телевізійного продукту в одному місці, не більш ніж 50 осіб, обмеження доступу до місця знімання (знімального майданчика) сторонніх та забезпечення всіх задіяних осіб засобами індивідуального захисту, зокрема респіраторами або захисними масками, а також дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів.

Також з 11 травня дозволяються роботи суб’єктів господарювання, пов’язані з виробництвом аудіовізуальних творів, зокрема кіно- та відеознімання на відкритому повітрі, у транспортних засобах, житлових будинках, спорудах, приміщеннях (зокрема, приміщеннях, призначених для зйомки аудіовізуальних творів (студії, павільйони). Також за умови обмеження кількості осіб, які здійснюють кіно- та відеознімання в одному місці, не більше 50 осіб, обмеження доступу до місця зйомки (знімального майданчика) сторонніх осіб та забезпечення всього персоналу, залученого до виробництва аудіовізуального твору, респіраторами або захисними масками та дотримання санітарних та протиепідемічних заходів.

Юрист ІМІ Алі Сафаров зауважує, що уряд зняв зі ЗМІ обмеження, які раніше не вводив своїми постановами.

За його словами, 4 травня уряд ухвалив постанову 343, якою, зокрема, вносяться зміни до переліку видів діяльності, з яких знімаються обмеження. Зокрема, з роботи редакцій, здійснення знімання тощо.

Він нагадав, що обмеження господарської діяльності, передбачені постановою уряду від 11 березня 2020 р. №211 “Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2”, зі змінами, внесеними постановами уряду від 22 квітня 2020 р. № 291, від 29 квітня 2020 р. № 313 та від 4 травня 2020 р. № 332, від 22 квітня 2020 р. № 291, від 29 квітня 2020 р. № 313 та від 4 травня 2020 р. №332, встановлені в пункті 8 частини другої і містять обмеження роботи суб’єктів господарювання, яка передбачає приймання відвідувачів, зокрема закладів громадського харчування (ресторанів, кафе тощо), торговельно-розважальних центрів, інших закладів розважальної діяльності, фітнес-центрів, закладів культури, торговельного і побутового обслуговування населення, крім певних винятків. 

“Проте цей пункт (восьмий. – Ред.) не містить і не містив жодних обмежень діяльності журналістів і редакцій. Тому не зовсім зрозуміло, що мав на увазі уряд, вносячи “послаблення карантину” для журналістів. Можливо, тепер можуть проводитися зйомки з прийманням відвідувачів і в розважальних центрах чи створюватись якісь інші можливості – складно про це сказати. Головне пам’ятати, що обмеження щодо журналістів, які “знімаються” урядом в постанові 343, ніколи урядом не встановлювались”, – сказав Алі Сафаров.

Liked the article?
Help us be even more cool!